In Spreuken 11 vers 24 staat dat de vrijgevige rijker wordt. In The Message staat het als volgt: The world of the generous gets larger and larger. Persoonlijk vind ik die benadering van The Message super mooi, want bij rijkdom kan je snel aan materiële zaken denken, maar ware rijkdom zit volgens mij veel meer in het vergroten van je wereld. Wanneer je vrijgevig bent zal je zien dat hetgeen jij geeft meestal veel verder komt dan jij ooit zelf zou komen.

Concrete voorbeelden? Denk bijvoorbeeld aan een organisatie als Compassion of International Justice Mission (IJM). Wanneer je geeft aan een van deze twee organisaties wordt je als het ware aandeelhouder van de toekomst van een kind of een reddingsoperatie. Zelf zou je waarschijnlijk nooit iemand fysiek redden uit armoede of moderne slavernij, maar door jouw gift wordt je deel van die missie. Jouw gift komt verder dan jij misschien zelf ooit zou komen, jouw gift vergroot daarmee jouw wereld.

In een eerder stuk uitte ik mijn frustratie over de cultuur die er soms lijkt te heersen binnen Christelijk Nederland, namelijk dat alles zo goedkoop mogelijk moet. Ik zei toen dat er gemiddeld minder dan 5 euro werd gegeven per bezoeker van het jongerenterrein. Nou, ik hoorde laatst dat dat nog positief was, want het gemiddelde is minder dan € 2,50 per bezoeker! Maar ik blijf erbij dat ik geloof dat wij geen krenten zijn, maar er gewoon niet bij stil staan dat een evenement als Opwekking geld kost. En ja, ik weet dat de kampeerders al een flink bedrag betalen. Maar mag ik zo vrij zijn om te melden dat een gemiddeld festival van de grootte van Opwekking al snel zo’n 200 euro p.p. kost? Met andere woorden, dat is zo’n 130 euro meer dan Opwekking. Die 70 euro voor het kamperen zijn dan ook puur voor het kamperen, je betaalt niet voor het evenement zelf.

Mede daarom deed ik eerder al een oproep om minimaal 15 euro te reserveren, 15 euro om te geven tijdens het weekend. Ik beloof dat ik dat ook zal doen. Als we dan allemaal minimaal 10 euro geven voor de gewone collecte en minimaal 5 euro voor de zendingscollecte, dan gaan we echt doen wat we nooit eerder hebben gedaan en zal dat – geloof ik – een nieuw seizoen van vrijgevigheid inluiden! En een tip voor hen die nooit cash op zak hebben: download de Givt-app. Dat heb ik ook gedaan.

Laatste vraag waar ik nu aan moet denken is: Hoe vergroot het geven tijdens Opwekking dan je wereld? Nou, met geven aan de “gewone” collecte zorg je er mede voor dat dit weekend mogelijk blijft en ik denk dat jij en ik het eens zijn met elkaar wanneer ik zeg dat ieder jaar weer bijzonder is. En wanneer je aan de zendingscollecte geeft, dan geef je direct aan Compassion en IJM. Kortom, jouw gift maakt een echt verschil. Dus bij deze nogmaals het verzoek om minimaal 15 euro te reserveren om onze verantwoordelijkheid te pakken om dit te gekke weekend weer mede mogelijk te maken én om een verschil te maken in deze wereld door Compassion en IJM te ondersteunen. #wereallinthistogether

Photo by Kyle Glenn on Unsplash


Vanaf 28 mei zal ik regelmatig (probeer dagelijks) wat schrijven in aanloop naar Opwekking. Laat vooral weten wat je ervan vindt, waar je naar uitkijkt en deel het lekker. Laten we zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een te gek weekend! (Klik hier voor het volledige programma op het jongerenterrein)

Comments are closed.