Niet zo lang geleden had ik een gesprek met iemand en die persoon was er heilig van overtuigd dat hij geen mentor nodig had, omdat hij de Heilige Geest had. De Heilige Geest zou hem wel onderwijzen en dat was genoeg. En natuurlijk is de Heilige Geest de Ultieme Mentor. Wanneer wij de Bijbel lezen is het de Heilige Geest die ons onderwijst en de woorden uit de Bijbel tot leven laat komen. Maar naast de Heilige Geest hebben we zeker ook andere mentoren nodig. Kijk alleen maar naar het Nieuwe Testament een groot deel van het Nieuwe Testament laat het belang van mentorschap zien. Of beter gezegd, een persoon die verantwoordelijk is voor ongeveer een kwart van het Nieuwe Testament, namelijk Paulus.

Paulus was een mentor en daarmee ook een voorbeeld voor velen en dat wist hij. Sterker nog, hij moedigde mensen aan om zijn voorbeeld te volgen. In de brief aan de kerk van Korinthe zegt Paulus: Dus volg mij na, zoals ik Christus navolg (1 Kor. 11:1 NBV). Dit kan arrogant overkomen, maar ik ben ervan overtuigd dat Paulus dit zei omdat hij het hun makkelijker wilde maken. Het is soms zo moeilijk om Jezus’ voorbeeld uit de Bijbel te volgen en dan is het super fijn om mensen in je omgeving te hebben die verder zijn dan jij, die meer weten of simpelweg meer levenservaring hebben en dat met jou willen delen, terwijl ze met hun leven blijven wijzen naar Jezus, Zijn genade, trouw en liefde.

Geen superheld

Een mentor is geen superheld. Want waar superhelden hun identiteit verbergen laten mentoren juist zien wie ze zijn. Een mentor durft dichtbij te komen, naast je te staan en met je te wandelen op deze reis die wij het leven noemen. Een mentor is niet perfect, maar net zo afhankelijk van Gods genade als iedereen. Geen dictator die jou even zegt hoe je moet leven, maar een coach die je aanmoedigt om het goede te doen en je helpt door te gaan wanneer je even niet meer verder wil gaan. Wanneer wij binnen de kerk het belang van mentorschap weer gaan inzien, geloof ik dat er veel meer en sterkere bruggen worden gebouwd tussen generaties. Dan gaan we leren om samen de estafette van het leven te lopen, waarbij de ene generatie het stokje doorgeeft aan de andere. Waar het plafond van de ene generatie, de bodem wordt voor de volgende generatie.

Ik ben dan ook super enthousiast dat we dit jaar een seminar hebben met deze vraag: “Wie is jouw mentor?“. Deze seminar wordt gegeven door Simon Reichor op zaterdag om 12.00 uur in de Equipment Place. Tijdens die seminar zal Simon uiteenzetten waarom het zo belangrijk is om een mentor te hebben en dus ook waarom het belangrijk is om een mentor te zijn. Als dit stuk bij jou resoneert, dan wil ik je van harte uitnodigen om er zaterdag bij te zijn!

Photo by Esteban Lopez on Unsplash


Vanaf 28 mei zal ik regelmatig (probeer dagelijks) wat schrijven in aanloop naar Opwekking. Laat vooral weten wat je ervan vindt, waar je naar uitkijkt en deel het lekker. Laten we zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een te gek weekend! (Klik hier voor het volledige programma op het jongerenterrein)

Comments are closed.