Toen ik zelf nog jong(er) was had ik een ideaal beeld in mijn hoofd: op mijn 27ste trouwen, wonen in een mooi huis en rond mijn 30ste ons eerste kind. Ik weet niet hoe dat beeld zo in mijn hoofd is gekomen. Wel weet ik nog dat ik het huwelijk enorm had geromantiseerd. Ik dacht dat het huwelijk per definitie zou betekenen dat ik nooit meer alleen zou zijn en altijd iemand had om met te praten. Het single zijn was voor mij dus ook iets waar ik zo snel mogelijk uit wilde breken. Ik heb het nooit echt omarmd en was altijd bezig met zoeken.

Inmiddels ben ik ruim negen jaar getrouwd met een geweldige vrouw, hebben we samen twee kids en heb ik mogen ontdekken dat het huwelijk mooi, maar vooral ook hard werken is. Hard werken omdat je moet blijven investeren in je relatie door tijd voor elkaar te maken, te blijven communiceren en elkaar niet uit het oog moet verliezen. Tijdens Opwekking 2019 zijn er weer meer dan genoeg seminars over relaties, over dating en seksualiteit. Maar waar ik dus enorm blij mee ben is dat we dit jaar ook een seminar hebben over het single zijn.

Laten we eerlijk zijn, ik denk dat veel kerken het huwelijk ook tot een doel op zich hebben verheven. Met de Bijbel in de hand zeggen we wel eens dat het Gods wil is dat mensen trouwen. Dat er voor iedereen iemand is. Alsof Hij een groot hemels datingbureau heeft. Begrijp me niet verkeerd, ik geloof heus wel dat God soms mensen bij elkaar brengt. Maar ik geloof niet meer dat voor iedereen de ware kant-en-klaar rondloopt. De ware is voor mij vooral de persoon voor wie jij kiest en met wie jij wilt investeren in een toekomst samen.

Maar even terug naar dat single-zijn. Paulus was enorm voorstander van single-zijn. De dingen die hij schrijft in zijn eerste brief aan de kerk in Korinthe liegen er niet om. Je zou bijna kunnen denken dat de getrouwden de stakkers zijn, omdat die niet alleen kunnen blijven en dus niet genoeg hebben aan God en God alleen. Natuurlijk bedoelde hij het niet zo zwart-wit, hoop ik dan, maar het is wel een fris tegengeluid! Als ik toen wist, wat ik nu weet, had ik waarschijnlijk niet als een kip zonder kop gezocht en anderen gekwetst met mijn dwaasheid.

Daarom wil ik je van harte uitnodigen voor de seminar van Marije van den Berg op zondag 9 juni om 10.00 uur in de My Place met als titel Single, singleness, je reddingsboot of samen in de roeiboot. Zelf kan ik er niet bij zijn omdat de Open Heaven viering in The Great Place om 10.30 uur start en daar moet ik bij zijn. Maar doe jezelf een plezier en laat je inspireren door Marije.

Photo by Sasha Freemind on Unsplash


Vanaf 28 mei zal ik regelmatig (probeer dagelijks) wat schrijven in aanloop naar Opwekking. Laat vooral weten wat je ervan vindt, waar je naar uitkijkt en deel het lekker. Laten we zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een te gek weekend! (Klik hier voor het volledige programma op het jongerenterrein)

Comments are closed.