Vandaag kwam ik de column van Bas Derks tegen en wat was ik blij om zijn verhaal te lezen. Wat een troost dat ik niet als enige lichtelijk gefrustreerd ben over de cultuur die lijkt te heersen in christelijk Nederland. Maar als ik heel eerlijk ben, weiger ik te geloven dat dit echt is wie wij zijn. Wat bedoel ik hiermee? Ik geloof niet dat Nederlandse christenen gierige mensen zijn, want dat zijn we niet. We zijn volgens mij alleen maar verkeerd geïnformeerd. Op de een of andere manier denken we dat anderen het wel voor ons betalen.

Kijk bijvoorbeeld naar het jongerenprogramma van Opwekking. Ik mag daar nu twee jaar meedraaien in het kernteam dat verantwoordelijk is voor de visie en de sprekers tijdens het weekend op het jongerenterrein. Ieder jaar mogen wij duizenden jongeren verwelkomen. Laatst hoorde ik zelfs dat wij zo’n 10.000 unieke bezoekers mogen verwelkomen tijdens het weekend. 10.000! Maar wat als ik je vertel dat alle collectes van het jongerenterrein bij elkaar opgeteld nog geen 5 euro per unieke bezoeker bedraagt?

Wist je dat de tenten, de techniek en de infrastructuur op het jongerenterrein ca. 250.000 euro kost? Dan hebben we het nog niet eens over de kosten van alle programma onderdelen als bands, sprekers en podium kunsten.

Maar nogmaals, ik denk niet dat we gierig zijn, maar ik geloof wel dat we ervan uitgaan dat iemand anders het wel even voor ons betaalt, omdat dat ieder jaar gebeurt. Maar wat zou er kunnen gebeuren als alle jongeren die naar Opwekking komen in de komende drie maanden (maart, april en mei), iedere maand 5 euro opzij zetten om te te geven, te investeren en te zaaien in iets wat al zoveel jaren tot zegen is van zoveel jongeren? En om het concreter te maken, wat zou er kunnen gebeuren als iedereen 10 euro aan de collecte geeft en 5 euro aan de zendingscollecte?

Ik geloof dat het dan niet alleen een zegen zal zijn voor jezelf, maar dat het ook een mega grote impact zal hebben op onze missie partners IJM en Compassion, een getuigenis zal zijn binnen Opwekking én dat we samen de shift kunnen inzetten en eens en voor altijd kunnen laten zien dat wij wel degelijk willen investeren in visie en missie!

En nee, net als in het geval van Bas heeft niemand mij gevraagd om dit te schrijven en misschien krijg ik zelfs op mijn kop. Maar ik geloof oprecht dat wij wel willen en kunnen geven en daarom heb ik het geschreven. En nu dan mijn vraag aan jou: Wat is het je waard? Doe jij mee? Ik beloof je vandaag, dat ik ook mee zal doen, dus de eerste 15 euro is binnen. En ik hoop dat iedereen die naar het jongerenprogramma van Opwekking gaat hetzelfde zal doen.

Photo by gbarkz on Unsplash

2 Comments

 1. Jan Willem

  Ik sta wel sympathiek tegenover je verhaal en oproep. Nog geen 5 euro gemiddeld voor collecten in het hele weekend is zeker niet veel. Maar de vergelijking met de kosten van het jongerenprogramma vind ik wat lastig. Je betaalt namelijk al € 76,10 + toeristenbelasting, parkeerkosten, eten etc. om er überhaupt het hele weekend erbij te zijn. Als je er al zoveel aan uitgeeft, snap ik dat je minder open staat voor een collecte.

  Verder blijft de thematiek staan. Die herken ik wel in de christelijke sector. Maar dit voorbeeld vind ik daar dus minder sterk bij.

  • Gilbert

   Hi Jan Willem, dank voor je reactie. Je hebt gelijk dat het al wat kost om er te zijn, maar dat geld is puur om er te zijn. Opwekking houdt de kosten voor iedereen zo laag mogelijk, zodat het zo toegankelijk als mogelijk blijft. Een super mooie gedachte vind ik.

   Met mijn stuk wil ik puur een stukje bewustwording creëren, omdat ik geloof dat de jongeren wel willen geven wanneer ze weten waarom ze geven.