Wanneer je Sharon of mij volgt op social media zou je kunnen denken dat ons leven perfect is. De foto’s die we delen kiezen we uit, de teksten zijn eigenlijk altijd positief en het ziet er – denk ik – picture perfect uit. En alhoewel we menen wat we delen, delen we niet alles. En dat is denk ik mega belangrijk om te beseffen wanneer je iemands Instagram-tijdlijn bekijkt. Of door het Facebook-profiel van iemand anders bladert. Mensen delen alleen de dingen die ze willen delen en dat zijn vaak toch wel de mooie dingen. En weet je, dat is hun goed recht. Maar wanneer jij jouw leven gaat meten aan de etalage van iemand anders, dan kan je nog wel eens gefrustreerd eindigen. 

Het leven is geen familieportret

Neem nou de foto die je hierboven ziet staan. We lachen, iedereen kijkt – soort van – in de camera en het is een foto die wij het delen waard vinden. Sterker nog, op onze profielen heeft deze foto bij elkaar zo rond de 1.000 likes gehad. Maar wat we er niet bij vertellen is, dat er meerdere foto’s zijn genomen om maar dit moment vast te leggen en dat opa, oma, oom en tantes achter de fotograaf stonden en gekke geluiden maakten om Faye (onze jongste) maar een beetje in de richting van de camera te laten kijken.

Op social media zie je een moment, maar geen leven. En geloof het of niet, het leven is geen familieportret. Het is namelijk niet all smiles. Er zijn genoeg momenten dat het leven meer lijkt op de foto’s die niet zijn gelukt, dat het gevuld is met momenten die zo mooi moesten zijn maar door omstandigheden heel anders liepen. Er zijn genoeg momenten dat het leven meer lijkt op wat er gebeurt achter de fotograaf. Mensen die – buiten het zicht van de camera – er alles aan doen om het plaatje maar goed over te laten komen. Het lijkt vaak genoeg op de foto’s die mislukt zijn en die je eigenlijk zo snel mogelijk wilt vergeten. En nee, dit wordt geen stuk om social media te bashen, want ik ben helemaal niet anti-social media. Maar ik wil wel gewoon eerlijk zijn met als doel om jou – mocht dat nodig zijn – eraan te herinneren dat het leven niet perfect is en dat iemands tijdlijn op social media 9 van de 10 keer niet iemands leven weerspiegelt.

Vier het familieportret

Het leven is geen familieportret, maar we konden net al zien dat je genoeg kan leren van alles wat er nodig is om dat portret te realiseren. En daarom vieren we dat familieportret, want alhoewel het portret slechts een momentopname is, is het wel een kostbaar moment wat je niet wilt vergeten. Wanneer je naar Sharons of mijn tijdlijn kijkt op social media, dan zie je precies dat: momenten die wij vieren. Dus nee, het leven is niet perfect en ons leven is zeker niet perfect, maar we hebben gelukkig genoeg perfecte momenten en sommige momenten delen we met de buitenwereld. Waarom? Omdat we hopen dat we anderen daarmee kunnen inspireren, motiveren en soms ook gewoon om iemand een glimlach te geven door die persoon deelgenoot te maken van onze momenten. We vieren onze familieportretten en daarmee vieren we het leven.

Dus wanneer jij iemands picture perfect leven ziet op social media, dan hoop ik dat je dit blogje niet bent vergeten. Onthoud dat het leven verre van perfect is, maar dat mensen sommige momenten uit hun leven gewoon graag met je delen. Zie social media daarom nooit als een meetlat, maar als een fotoboek met de mooie foto’s en besef dat er altijd mislukte foto’s zijn en er een hoop gebeurt achter de fotograaf om het maar mooi te laten zijn. En geniet van het fotoboek, terwijl je dat beseft!

 

Comments are closed.