Stel je eens voor, Kerst komt eraan en in plaats van druk bezig te zijn met onze kerstmusical, kerstdienst, kerstdiner en kerstinkopen zijn we met tientallen of misschien zelfs honderden mensen actief in de stad om anderen te helpen. Dat we bijvoorbeeld woningen opknappen of opruimen. Of dat de verzorgingshuizen en bejaardentehuizen vol zitten met jongeren die tijd doorbrengen met anderen. Of dat er een keer geen eten uit de gaarkeuken wordt gepresenteerd maar een Indonesische rijsttafel op een plek waar je dat niet zo 1-2-3 zou verwachten.

En stel je dan eens voor dat dit niet 1 dag is, maar dat het 7, 10 of misschien zelfs 14 dagen doorgaat. En dat allemaal in aanloop naar Kerst. Stel je eens voor hoeveel lachende gezichten we zouden kunnen veroorzaken. Dat dat ons trademark wordt, dat we smiles willen verspreiden.

Stel je eens voor dat honderden of misschien zelfs duizenden mensen hierdoor geraakt en beïnvloed worden. Dat Haarlem overspoeld wordt door een golf van goedheid, gewoon omdat een paar mensen een droom hebben gehad en niet bang waren om die droom te delen met anderen om hun deelgenoot te maken van die droom, zodat de droom steeds groter kan worden.

Stel je eens voor dat we deze dagen afsluiten met een te gekke viering op Kerstavond, niet in een kerkgebouw, maar gewoon op straat waar iedereen het kan zien en kan horen. Waar iedereen kan horen waarom we dit doen. Niet omdat wij zo goed zijn of het allemaal beter weten, maar omdat wij geloven in Een die goed is en het beste voor heeft met iedereen. Omdat we Zijn geboorte willen vieren op een manier die past bij Zijn karakter: dienstbaarheid.

En stel je nu eens voor dat we dat dit jaar zouden doen. Hoe vet zou het zijn als re:connect en iedere andere kerk die dat wil aanhaakt en dat het overslaat op anderen (gelovigen en niet-gelovigen) en dat we gewoon liefde uitdelen in de dagen naar Kerst. En dat we dit afsluiten met een hele bijzondere Kerstnacht viering waar dans, zang, muziek, toneel en film samenkomen om de boodschap van Geloof, Hoop en Liefde te delen met iedereen die het wil horen. Niet binnen in de Begijnhofkapel, maar gewoon buiten op het Begijnhof.

Dit is mijn wens voor Kerst 2016. Deze week ben ik begonnen met het doorlezen van de stukken om een vergunning aan te vragen. De vergunning gaan we waarschijnlijk in de loop van de volgende week aanvragen. Afgelopen zondag hebben we onze plannen al gedeeld met Present Haarlem en zij zijn ook enthousiast. Let’s spread the Gospel in an extravagant way!

“Here’s another way to put it: You’re here to be light, bringing out the God-colors in the world. God is not a secret to be kept. We’re going public with this, as public as a city on a hill. If I make you light-bearers, you don’t think I’m going to hide you under a bucket, do you? I’m putting you on a light stand. Now that I’ve put you there on a hilltop, on a light stand—shine! Keep open house; be generous with your lives. By opening up to others, you’ll prompt people to open up with God, this generous Father in heaven.
– Mat. 5:14-16 MSG 

Comments are closed.