Vandaag kreeg ik het nieuws dat beide kerstnachtdiensten vol zitten en dat de wachtrij aan het groeien is. Dit is altijd leuk om te horen. Aan de andere kant vind ik het ook weer jammer. Want ik had graag iedereen die maar wilde komen verwelkomt. Maar in goed in mijn vorige post kon je al lezen waarom we dit jaar kozen voor een andere setting en ik ben echt blij dat we die weg zijn ingeslagen.

Het hart van Kerstmis

Als je in deze periode op Facebook rondhuppelt en je hebt wat Christelijke vrienden dan is de kans groot dat er meerdeere Kerst evenementen voorbij komen. Van enorme producties tot hele intieme Kerstnachtsamenzang avonden. Allerlei verschillende evenementen waar je naartoe zou kunnen gaan. re:connect zal je ook tegenkomen in de rij. En ik kan mij zo goed voorstellen dat je je wel eens afvraagt waar het allemaal om draait. Want in de promotiepraatjes zie je vaak als musical, spektakel, zelfs extravaganza, carols en meer voorbij komen. En dan zou je je zomaar kunnen afvragen: What about Jesus?

Maar weet je, ik denk dat ik namens alle kerken spreek wanneer ik schrijf dat we dit allemaal organiseren because of Jesus. Rond deze periode draaien vele teams in heel veel kerken overuren om maar zoveel mogelijk mensen te vertellen over die Jezus die ervoor zorgde dat we überhaupt kerst kunnen vieren. Want weet je, het hart van Kerstmis heeft niets te maken met alles wat we doen, maar heeft alles te maken met waarom we het doen.

De vele programma’s die worden samengesteld, de vele evenementen die worden georganiseerd, al die gemaakte overuren hebben een reden en die reden is: Christus de hoop van de wereld (30 Want nu heb ik zelf de redder gezien. 31 U hebt hem gestuurd om alle volken te redden. – Luk. 2:30-31 BGT).

Christus, de hoop van de wereld

Als kind las ik ooit iets wat mij altijd is bijgebleven. Evangelisatie: de ene zwerver vertelt de andere waar brood en onderdak te vinden is. En alhoewel ik mij kan voorstellen dat jij je niet graag ziet als zwerver, geloof ik dat wij allen op een punt geestelijke zwervers zijn geweest. Op zoek naar eten en veiligheid. Jezus heeft ons die veiligheid gebracht en ik geloof dat iedere kerk op haar eigen unieke manier vanuit de voor haar bekende context dit ook wil vertellen. En daarom heb je dus die grote verscheidenheid aan evenementen.

Misschien heb jij helemaal niets met een traditionale samenzangavond onder begeleiding van kerkorgel, vleugel en fluit. Maar er zijn genoeg mensen die dan heerlijk thuiskomen. Of misschien heb jij helemaal niets met een hele flashy presentatie, show en lichten. Maar er zijn genoeg mensen die daar heerlijk thuiskomen. Wat ik wil zeggen is dit: iedereen is anders en dat is maar goed ook, want zo mogen wij Gods veelkleurigheid weerspiegelen hier op aarde. Maar laten we vooral niet de ander veroordelen omdat zij anders vieren dan wij, maar laten wij juist de handen ineenslaan en samen vieren. Jij op jouw plek en ik op mijn plek met als centraal middelpunt: Christus, de hoop van de wereld!

1 Comment

  1. "Frank" Oudemast

    Aloha Gilbert,

    Mooie vergelijking God’s veelkleurigheid weerspiegelen op aarde! En een ieder respecteren hoe hij of zij het viert, inderdaad verloren energie als je je daar druk om maakt.
    Beter zoals jij stelt, handen ineen slaan en samen vieren met als centraal punt The One thing True. ..Jesus it is you!