Soms moet je dingen van je afschrijven en dit is weer zo’n moment. Mijn oude voorganger zei altijd dat anonieme kritiek maar één bestemming moet hebben: de prullenbak. En nu terugkijkend had ik gewenst dat ik naar hem had geluisterd.

Een paar weken terug kreeg ik een goedbedoelde e-mail van iemand die mij wees op een film op YouTube die spreekt over de gevaren van Hillsong en hun vrienden. De persoon bedoelde het oprecht goed en wilde mij waarschuwen voor Hillsong. Ik heb de video van de anonieme club, die zich Eph. 5:15 noemt, helemaal bekeken. Niet omdat ik twijfelde aan Hillsong, maar omdat ik die persoon serieus neem en hem tijd wil geven. Om precies te zijn gaf ik hem hiermee 1 uur en 45 minuten. Dit was slechts 1 van de 6 delen over muziek en Hillsong. Na het zien van de video durf ik voluit te zeggen dat ze een mix verkondigen van waarheid en leugen. Dus bij deze het advies om vooral niet hun video’s te bekijken als je op zoek bent naar een gebalanceerd en eerlijk beeld. Het is – vergeef me dat ik het zo verwoord – kinderlijk knip-en-plakwerk. Ze zeggen dat ze uren materiaal hebben doorgespit en research hebben gedaan, maar ik durf met zekerheid te zeggen dat dat niet waar is. Ze hebben zeker uren materiaal bekeken, maar research zeker niet, want dan hadden ze ontdekt dat er fouten in hun presentatie zitten.

Iedereen mag een mening hebben en delen op het internet, maar heb dan ook de ballen om ervoor uit te komen als persoon

Misschien vraag je je af waarom ik zo fel tegen hun reageer? Want inderdaad, dat is niet mijn modus operandi. Ik zal eerlijk zijn, ik heb een probleem met anonieme haters.  Iedereen mag een mening hebben en delen op het internet, maar heb dan ook de ballen om ervoor uit te komen als persoon. Een quote van hun eigen website:

Vanwege het controversiele karakter hebben we deze website anoniem uitgebracht en proberen we onszelf hiermee enigzins af te schermen voor (te ver gaande) kritiek op persoonlijk vlak. Het materiaal wat we ter beschikking stellen moet op zijn eigen waarde geschat worden, wij zijn niet belangrijk. Alle eer aan de Enige Ware Levende Heer, Jezus Christus! (Bron: website Eph. 5:15)

Dus jij levert kritiek, maar bent bang voor kritiek… Hoe dan? Maar goed, ik zal Gilbert niet zijn als ik contact zoek met de anonieme meneer achter de video’s. Helaas wil hij anoniem blijven en kwam het gesprek daardoor ook niet echt op gang. Ook mijn opmerking dat er onwaarheden in de video zaten, triggerden hem niet om uit de anonimiteit te stappen. Want ik wilde heel graag een gesprek, maar dan niet met een anoniem persoon. We praten als twee volwassenen of we praten niet, zo koppig ben ik dan wel weer. En ik kan me daar echt druk om maken merk ik. Eerst spui je je gal, maar als iemand je ter verantwoording roept, dan geef je niet thuis.

Het was eerlijk waar mijn intentie om het gesprek aan te gaan als twee volwassenen die elkaar – als het ware – in de ogen kunnen aankijken, maar helaas zag hij dat niet zitten. En daar kan ik mij – ik verval in herhaling – dus echt druk om maken. Je bent op die manier – volgens mij – eerder schadelijk dan helend, afbrekend dan opbouwend, niet een bediening die Jezus in het midden heeft, maar een werk dat vol is van zijn eigen gelijk en waarheid. En dat is simpelweg destructief en hoogmoedig. En de Bijbel zegt dat je de vruchten mag toetsen en wanneer ik deze vrucht proef dan proef ik bitterheid.

Nu is het aan mij om dit hoofdstuk te sluiten en zelf niet boos of bitter te zijn. Ik heb de persoon die mij heeft geattendeerd op de video ook eerlijk gezegd wat er is gebeurd en nu deel ik het op mijn blog. Gewoon omdat ik een standpunt wil innemen. Ik ben het misschien niet altijd eens met Hillsong, maar ik ben het ook niet altijd eens met de Gilbert van 1 jaar geleden. Dit zegt niets over intenties, maar alles over menselijkheid. Ik zal fouten maken en Hillsong hopelijk ook, want dat zorgt ervoor dat we Gods Geest en Zijn genade nodig blijven hebben. Ik ben dankbaar voor een kerk als Hillsong die durft te pionieren, die hun uiterste best doet om discipelen te maken en die andere kerken inspireert om hun eigen weg met God te gaan.

Wat vind ik van Eph. 5:15?

Ik vind het eigenlijk best sneu dat iemand uren spendeert aan knip-en-plakwerk met als resultaat een gekunsteld filmpje wat naast waarheid die wees op gemaakte fouten, waar Hillsong veelal op is teruggekomen, ook onwaarheden bevat. Ik snap niet dat je dat als volgeling van Jezus doet. Waarom zou je fouten uit het verleden, waar excuus voor is gemaakt, zo aanhalen? Ik zie het hart van Jezus niet hierin. Waarom zou je leugens delen in je video? En natuurlijk, als je het niet weet omdat je research te kort is geschoten, dan is dat tot daar aan toe. Maar als iemand je daarop wijst, waarom niet gewoon uit de anonimiteit stappen en het dialoog aangaan? Als jij het snapt, dan hoor ik het graag. Ik vind het dan ook verre van wijs, maar eerder dwaas. En het is dan ook best ironisch dat zij juist Efeze 5:15 als naam hebben waar staat: Let er dan op dat u nauwgezet wandelt, niet als dwazen, maar als wijzen (Ef. 5:15 HSV).

Ik hoop dat hun video’s, zolang ze een mix van waarheid en leugen zijn, zo min mogelijk mensen bereiken en dat de mensen die de video’s hebben gezien zullen ontdekken dat het vol leugens zit. En tenslotte is het mijn oprechte gebed dat de persoon of personen achter Eph. 5:15 tot inkeer mogen komen en mogen inzien wat het betekent om een hoeder te zijn van zijn broeder en zuster en een Barnabas.

Mocht je de video hebben gezien en willen weten wat er – volgens mij – niet waar is, dan kan je mij mailen en dan sta ik je graag te woord.


Ik heb bewust geen enkele link naar hun website of video’s geplaatst, omdat ik niet wil dat ze door mijn blog een hogere ranking krijgen in zoekresultaten van Google en daarnaast verrijk ik jullie leven absoluut niet met de info van hun website 🙂 

1 Comment

  1. Ach, jullie lopen al een poosje mee, toch wordt je regelmatig verrast. Alles blijven toetsen en met elkaar durven praten en samen toetsen, dat blijft de oplossing. Houd vol en laat je niet in de war maken.