Over iets meer dan vier weken vieren we alweer Kerst. Ik weet niet van jou, maar voor mijn gevoel is 2016 echt voorbij gevlogen. Wat bij mij wel hielp was dat het een jaar vol avontuur was. Ik ging als fulltimer aan de slag voor re:connect, Sharon en ik werden de ouders van onze tweede dochter en Isa ging naar de peuterspeelzaal. Daarnaast kreeg re:connect een echt kantoor en verhuisde Sharons zangleslocatie ook naar hetzelfde pand waar re:connect haar kantoor heeft. Sharon kreeg steeds meer leerlingen en ook nog eens optredens. Volgens mij kwam mijn boek ook nog eens dit jaar uit, begon ik serieus te trainen voor de Muskathlon 2017 en heb ik een paar weken geleden voor het eerst een halve marathon gelopen.En zo kan ik eigenlijk wel doorgaan met het noemen van allemaal hoogtepunten. Gelukkig was 2016 niet een jaar vol hoogtepunten, maar waren er ook genoeg momenten “saai”. Er is namelijk niets verkeerds aan saaie momenten.

Maar naast dit waren er ook moeilijke momenten in ons gezin. Ik denk dan aan een echtpaar dat het toch niet redde en besloot te scheiden. Ik denk aan vader die door een tragisch ongeval zijn dochter moest begraven. Ik denk aan een warm gezin dat dakloos was geworden. Een moeder die al jaren struggelt met haar gezondheid en waarbij het steeds slechter lijkt te gaan. En net zoals ik door kon gaan met het noemen van hoogtepunten, kan ik zo ook doorgaan met het noemen van deze moeilijke momenten. En misschien vraag je je af waarom ik deze alinea opende met de zin dat er moeilijke momenten waren in ons gezin. De reden hiervoor is dat ik geloof dat re:connect een gezin is. En dan geen benauwend gezin waar je in vast zit, maar een gezin waar mensen komen en gaan. Waar we er voor elkaar willen zijn en elkaars vreugde én verdriet delen.

Aan tafel

Wanneer ik denk aan Kerst dan denk ik aan familie. Familie zoals het volgens mij door God is bedoeld. Familie waarbij je samenkomt aan een tafel, waar iedereen gelijk is, iedereen elkaar bedient, elkaar het eten toereikt en samen het eten deelt. Een tafel waar het niet uitmaakt hoe je aanschuift. Een tafel waar je erbij hoort om de simpele reden dat je aanschuift. En eigenlijk is dat ook mijn droom voor re:connect. Dat we een kerk mogen zijn waar je wordt gezien, waar je erbij hoort en waar je mag zijn.

De komende weken wil ik bij re:connect stilstaan rondom het thema familie. En terwijl ik dit schrijf ben ik nog aan het nadenken hoe ik het ga aanvliegen. Maar het is mijn hoop en verlangen dat we de komende weken mogen groeien in verbondenheid zodat we echt samen mogen uitreiken naar anderen door de tafel te vergroten zodat er meer mensen aan tafel kunnen komen.

Hoe maken we plaats?

Ik ben enorm enthousiast over 10 Days of Generosity. In de 10 dagen voor Kerst gaan we ons als familie inzetten in onze stad. De een een dagdeel en de ander een paar dagen, iedereen doet wat hij of zij kan om een ander te helpen. Denk aan het witten van een plafond, het verven van een muur, voorlezen, koken, schoonmaken, wandelen of iets anders. Gewoon om onze stad te overspoelen met golven van vriendelijkheid. Iedereen kan wel wat vriendelijkheid gebruiken en hoe mooi is het als de kerk de mensen ziet die zich vaak niet gezien voelen… we kunnen pas de juiste dingen doen wanneer we zien wat er gedaan moet worden. Ik geloof dat we op deze manier plaats maken aan de tafel.

En op 24 december organiseren we drie Kerstnachtvieringen. Een viering om 16.00 uur voor de gezinnen. En in de avond zijn er twee, om 19.00 uur en om 21.00 uur. Waar we in 2013 een concert organiseerden, in 2014 een poppenkast hadden en in 2015 een musical, zullen we in 2016 weer iets anders doen. Een tipje van de sluier: de kids hebben de hoofdrol. Het wordt hilarisch, ontwapenend, eerlijk en heel leerzaam. De kids schitteren tijdens deze Kerst op het witte doek en de volwassenen zijn ondersteunend. Daarnaast is er samenzang en mag ik kort wat delen.

Op zondag 25 december gaan we een heuse tafel dekken in de kerk en mag jij aanschuiven. Het hoeft niet. Heb je al leuke plannen met vrienden en/of familie, dan moet je die zeker niet afzeggen. Maar heb je nog geen plannen, dan ben je van harte uitgenodigd. Sharon en ik zullen er ook zijn en we zien er naar uit om samen met jou Kerst te vieren aan tafel.


10 Days of Generosity

Geef je ook op voor 10 Days of Generosity.

 

Kerstnacht in Haarlem

 

Kerst

Comments are closed.