Onderstaande overdenking verzond ik vanochtend naar de Daily Devotional lijst, maar ik vond het er zelf wel eentje die ik ook op mijn blog wil delen, dus bij deze. Wie weet heb jij er wat aan.

25 Jullie hebben Epafroditus naar mij toe gestuurd. Hij kwam mij helpen met alles wat ik nodig had. Hij is mijn vriend, ik heb samen met hem gewerkt en gevochten voor het goede nieuws. Maar nu moet ik hem naar jullie terugsturen.26 Jullie hebben gehoord dat hij ziek was, en nu zijn jullie ongerust. Epafroditus weet dat en maakt zich zorgen over jullie. Hij verlangt er erg naar om jullie allemaal weer te zien. 27 Epafroditus was inderdaad ziek, en hij is bijna gestorven. Maar God had medelijden met hem. En niet alleen met hem, ook met mij. God zorgde ervoor dat ik niet nog meer verdriet kreeg. 28 Ik stuur Epafroditus nu zo snel mogelijk naar jullie toe. Dan zullen jullie weer vrolijk worden, en dan heb ik minder zorgen.29 Ontvang hem vol vreugde, zoals je iemand moet ontvangen die bij de Heer hoort. Jullie moeten respect hebben voor mensen zoals hij. 30 Want door zijn werk voor Christus is hij bijna gestorven. Hij heeft mij geholpen, en voor mij gedaan wat jullie niet konden doen. Daar wilde hij zijn leven voor geven! (Fil. 2:25-30 BGT)

Vandaag een enorme lap tekst, maar ik dacht dat het wel goed is als je het hele stuk leest. In eerste instantie denk je misschien dat hier weinig nuttigs instaat. Dat was eerlijk gezegd mijn eerste reactie, maar als je dan nog eens kijkt dan zie je misschien nog steeds niets bijzonder en toen besefte ik dus dat dat zo bijzonder was.

Hoeveel mensen kennen Epafroditus nou eigenlijk? Hij wordt twee keer genoemd. Beide keren in Filippenzen, dus waarschijnlijk was hij buiten die kringen helemaal niet bekend. Hij was niet zoals Timoteüs, de protegé van Paulus. En toch noemt Paulus hem in hetzelfde stuk als waar hij Timoteüs noemt. Sterker nog, hij spendeert meer woorden aan Epafroditus dan aan Timoteüs.

Waar Timoteüs een zichtbare bediening heeft, heeft Epafroditus dat helemaal niet. Eigenlijk weet niemand vandaag de dag wat Epafroditus precies deed. Er wordt wel flink gespeculeerd door bijbelleraren, maar echt weten doen we het niet. Wat we wel weten is dat hij Paulus hielp en dat hij iets meenam voor Paulus vanuit Filippi. We weten ook dat bijna was gestorven door zijn werk voor Christus. Sommigen denken dan ook dat Epafroditus een koerier was voor Paulus. Dat hij de brieven van Paulus bracht. Dat zou kunnen uitleggen waarom het hem bijna zijn leven kostte. Maar nogmaals, zeker weten doen we het niet. Het enige wat wel zeker is, is dat hij een niet zo bekende (lees: zichtbare) bediening had als Timoteüs.

En dat is precies wat ik vandaag wil delen. Niet iedereen heeft een zichtbare taak binnen het grotere plan van God. Maar iedereen heeft wel een plek. En soms kan je denken dat de ene taak belangrijker is dan de andere, maar ik hoop dat je dan denkt aan onze nieuwe vriend Epafroditus. De man die wij misschien vergeten of niet eens opmerken, maar die enorm belangrijk was voor Paulus. Met andere woorden: you matter!


Iedere werkdag verzend ik een overdenking naar de Daily Devotional lijst. Wil jij deze ook ontvangen, dan kan je je gratis aanmelden via deze link. En no worries, je kan je altijd ook weer makkelijk afmelden 🙂

Comments are closed.