Afgelopen zondag keken ruim 4,2 miljoen mensen naar de finale van het EK voetbal tussen Portugal en Frankrijk. En ik ben zelf helemaal geen voetbalfan, maar zo’n finale vind ik dan wel weer leuk. En er viel mij iets gisteren op. Ronaldo moest het veld na 24 minuten verlaten vanwege een knieblessure. Wat een drama was dat, maar tijdens de verlenging zien we Ronaldo weer terug. Deze keer niet op het veld, maar aan de zij-lijn. En natuurlijk kon hij gewoon rustig zitten, maar dat deed hij niet. Ik heb zelden een speler zo betrokken gezien terwijl hij aan de zij-lijn stond. Maar daar wil ik het niet over hebben, maar wel over de reactie van Ronaldo toen Eder scoorde en toen Portugal kampioen was geworden.

Ronaldo is de ster speler van Portugal en hij was uitgeschakeld. Dat is jammer voor het team, maar ook voor Ronaldo zelf. Je zag hem huilen, zijn hart was gebroken. Hij wilde zo graag zijn Portugal leiden naar de overwinning, maar het mocht niet zo zijn. Ik kan mij zo voorstellen dat Ronaldo maar al te graag het winnende doelpunt wilde scoren, maar dat gebeurde dus niet. Hij stond aan de zij-lijn. Maar wat ik zo gaaf vond was dat hij juichte als een klein kind toen Eder scoorde. En daar bleef het niet bij, toen de scheids voor het laatst floot zag je Ronaldo dansen van vreugde. Ik vond dat een mega mooi beeld. En op de foto hierboven zie je hoe Ronaldo Eder omhelst na de winst. Hij was oprecht blij!

Ik heb wel eens gehoord van mensen dat het niet uitmaakt wie er heeft gescoord wanneer het team wint, want winnen doe je samen. Niemand is belangrijker dan de ander, maar gisteren werd dit beeld wel heel mooi zichtbaar. Ronaldo had kunnen mokken, maar hij vierde het succes van Eder, want Eders succes was Portugals succes en dus ook Ronaldo’s succes. Wanneer je deel wordt van iets groters dan jijzelf, dan gaat het niet meer om jouw succes, maar het succes van het team. En dit is zo belangrijk om voor ogen te houden wanneer je in een team samenwerkt.

Het is zo verleidelijk om je te richten op jouw succes wanneer je je eigen race rent, maar in een team ren je niet je eigen race, maar ren je samen een race. In een team ben je veel meer een speler in een philharmonisch orkest in plaats van een solist. Natuurlijk bestaat de kans dat je zo nu en dan een solo rol krijgt, maar in the end ga je gewoon weer terug naar positie om samen mooie muziek te maken. En in een philharmonisch orkest heeft iedereen zijn of haar eigen rol en worden er heel veel verschillende melodieën gespeeld, maar wanneer je de moeite neemt om te luisteren klinkt het in harmonie en is het een geheel. Zo is het ook in een team, iedereen kan misschien zijn of haar eigen rol hebben, maar samen is het in harmonie. En net zoals het bij voetbal niet uitmaakt wie er scoort, wanneer het winnende doelpunt is gescoord, wint het hele team en daarmee winnen dus ook de bankzitters tot aan de waterdragers toe! Iedereen viert feest.

Dus deze is voor iedereen die wacht om eens in de spotlight te komen: stop met wachten en vier de teamleden die er al staan, want als zij schitteren, schitter jij eigenlijk mee. Want een team ben je samen en de successen van het team vier je dus ook samen.

Comments are closed.