Er zijn van die onderwerpen waar je liever niet over schrijft. Het zijn misschien niet de populaire onderwerpen, maar jammer genoeg kunnen deze onderwerpen van tijd tot tijd wel eens heel actueel zijn. En dan is het goed dat er wel over gesproken kan worden en dat er actie wordt ondernomen. Voordat ik verder ga met schrijven wil ik het volgende kwijt. Het is niet mijn bedoeling om oude wonden open te halen of een kerk zwart te maken, dat is dan ook de reden dat ik geen namen zal noemen. Aan alle lezers het verzoek om niet te “vissen” naar feiten. Ik schrijf hopelijk genoeg om mijn punt te maken, maar te weinig om sensatie te brengen. 

Ik ben misbruikt

In mijn leven ben ik deel geweest van drie kerken. De kerk waar ik nu voorganger van ben en nog twee andere kerken. Als spreker en zanger/muzikant kwam ik in veel andere kerken. En op de een of andere manier denken mensen dat ze mij in vertrouwen kunnen nemen. En dan wil het wel eens gebeuren dat mensen dingen aan je vertellen. Dingen die ze niet zo snel aan de grote klok hangen. Zo weet ik nog heel goed dat ik een paar jaar geleden een telefoontje kreeg van iemand uit een kerk met de volgende drie woorden: “Ik ben misbruikt”. Drie woorden die samen een zin vormen die binnenkomt als een bom.

En weet je wat ik zo erg vond? Een paar jaar voor dat bewuste telefoongesprek werd ik door een paar andere mensen van dezelfde kerk in vertrouwen genomen dat zij misbruikt waren door iemand anders met een bepaalde positie. Het leek wel alsof de geschiedenis zich herhaalde. Want deze dader had precies dezelfde functie.

En waar die eerste persoon nog uit zijn functie werd gezet, gebeurde er met de tweede persoon vrijwel niets. Alles werd bedekt met de mantel der liefde. En als ik er nu over na denk kan ik er eerlijk gezegd nog steeds boos om worden. Nu ik ouder en wijzer ben weet ik wel wat ik nu zou moeten doen, maar jammer genoeg is dit al lang en breed verjaard en gaat de dader vrijuit.

Dit soort dingen gebeuren jammer genoeg vaker in verschillende kerken. En op de een of andere manier weten wij niet zo goed met dit om te gaan. Sommigen willen alles bedekken met de mantel der liefde en anderen zetten zo’n persoon inclusief gezin uit de kerk. Maar als ik heel eerlijk ben heb ik gemerkt dat we niet altijd goed met de slachtoffers weten om te gaan. Natuurlijk, ze mogen hun verhaal doen. En ja, natuurlijk luisteren wij dan. Maar als ze er na een jaar nog steeds mee zitten, dan zeggen we snel dat ze verder moeten gaan met hun leven. Dat ze moeten vergeven en het over moeten geven aan God.

Aan al die slachtoffers die dat hebben moeten aanhoren wil ik hier en nu sorry zeggen. Sorry dat we zo stom waren om jou niet de tijd te geven om te rouwen, om te verwerken, om boos te zijn. Sorry dat we niet om wisten te gaan met jouw boosheid en klaar stonden om je te overladen met die standaard teksten uit de Bijbel. Sorry dat we dachten met ons hoofd zonder te voelen met ons hart. Sorry dat we je niet het luisterend oor hebben geboden dat jij zo nodig had.

Er valt niets te fiksen

Het probleem is eigenlijk dat wij geen antwoorden hebben. Of laat ik maar puur voor mijzelf spreken, ik heb geen antwoorden. En wanneer ik geen antwoorden heb dan raak ik een beetje in paniek. Ik ben een fikser, ik hou ervan om dingen te fiksen. En er is niets frustrerender voor een fikser dan een situatie die je niet kan fiksen. En tijdens dit soort gesprekken kan ik niets fiksen en dan ga ik soms domme dingen zeggen. De nietszeggende oneliners kunnen dan zomaar uit mijn mond komen.

Ik begin nu eindelijk in te zien dat ze soms niet op zoek is naar een oplossing, maar naar een luisterend oor.

Maar ik heb geleerd van Sharon dat je soms gewoon je mond moet houden en luisteren. Wanneer zij haar hart bij mij uitstort of haar ongenoegen uit, dan was ik altijd geneigd om in oplossingen te denken.En ik ben op sommige vlakken erg traag, maar na vijf jaar huwelijk begint het eindelijk te dagen. Ik begin nu eindelijk in te zien dat ze soms niet op zoek is naar een oplossing, maar naar een luisterend oor. En dat is ook precies wat ik wil bieden als ik ooit nog een keer wordt geconfronteerd met die drie woorden.

Aandachtspunten

Natuurlijk heb ik er ook over nagedacht hoe wij zouden reageren als re:connect. Want het is makkelijk om kritiek te hebben, maar wat zouden wij doen als dit bij ons gebeurt? Wat zou ik doen als voorganger van de kerk? Ik geloof in liefde. Ik geloof in vergeving. Maar ik geloof ook in rechtvaardigheid. En natuurlijk hoop en bid ik dat dit nooit zal gebeuren bij re:connect. We doen er ook alles aan om dit te voorkomen. Wij zijn nu in de fase dat wij mensen aanstellen als verantwoordelijke voor onze tienergroep. Een echtpaar dat we echt vertrouwen, maar we zijn ook heel blij dat zij zelf een ander echtpaar erbij betrekken om het samen te doen. Ik geloof namelijk in verantwoording afleggen aan elkaar.

Niet omdat wij onze vrijwilligers niet vertrouwen, maar simpelweg omdat wij onze kids en tieners willen beschermen.

Bij re:connectkids doen we ons best om de standaard van een kinderdagverblijf te hanteren. We zijn nog niet zover, maar de meeste mensen in het kids team hebben een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag). En dat garandeert niets, maar dan weet je in ieder geval zeker dat zo iemand in het verleden geen gekke dingen heeft gedaan (waarvoor hij of zij gepakt is). We geloven in het trainen van onze vrijwilligers en we streven ernaar dat iedereen een VOG heeft. En zo zijn er meer dingen die we als richtlijn hebben. Niet omdat wij onze vrijwilligers niet vertrouwen, maar simpelweg omdat wij onze kids en tieners willen beschermen.

Wat zou ik doen?

Maar mocht nu toch iets gebeuren, dan mag je weten dat ik persoonlijk aangifte zal doen. Niet omdat ik die persoon haat en zelfs niet omdat ik boos ben, maar omdat dat kind of die tiener alle bescherming waard is. Het slachtoffer moet weten dat hij of zij niet schuldig is en dat het absoluut niet okee is wat er is gebeurd. Dus we zullen ons best doen om het slachtoffer en het gezin waar hij of zij deel van uit maakt te begeleiden.

Aan de andere kant geloof ik in vergeving. En dat maakt het lastig. Want net zoals ik geloof dat ik als voorganger aangifte moet doen, geloof ik ook dat ik de dader moet vergeven. En dat betekent dat ik er ook voor de dader moet zijn. Ik weet nog niet hoe ik dat ga doen, maar ik hoop dat God mij daarbij wil helpen. Dus na het doen van aangifte, zal ik de dader moeten vertellen dat ik dat heb gedaan en dat de kerk ook klaar staat voor hem of haar en zijn of haar gezin. Want negen van de tien keer heeft de dader ook een gezin en zijn of haar gezin mag ook geen slachtoffer worden.

Nogmaals ik hoop dat ik dit nooit mee zal maken binnen re:connect. En ik zal er ook alles aan doen wat mogelijk is om dit te voorkomen. En met Gods hulp en genade geloof ik dat we dit ook nooit zullen mee maken in de kerk, maar mocht het toch gebeuren dan weten je nu hoe ik zou reageren.

Mocht jij dit ooit hebben meegemaakt en het nog niet verwerkt hebben, dan hoop ik dat jij er met iemand in jouw omgeving over kan praten. Mocht dat niet lukken, dan mag je mij een e-mail sturen. Daarbij moet ik wel eerlijk zeggen dat ik waarschijnlijk niet de persoon ben die jou te woord zal staan, maar ik zal er alles aan doen om iemand uit ons pastorale team te koppelen aan jou. Uiteraard in overleg met jou. Dat betekent dat ik als eerste zal antwoorden en dan zal voorleggen dat ik jouw mail doorstuur naar iemand van ons pastorale team.

Een gebed voor iedereen die dit heeft meegemaakt en nog midden in het verwerkingsproces zit.
Ik bid dat jij de kracht mag vinden om door dit proces te gaan. Dat je de moed mag vinden om iemand weer in vertrouwen te nemen om hierover te praten. En boven alles dat je genezing, vrede, liefde en vergeving mag ervaren. En neem hiervoor de tijd. Een jaar, twee jaar en gerust meer jaren. Maar beloof me dat je niet stil blijft staan. Neem desnoods “baby steps”. God is nabij, Hij zal je helpen. 

3 Comments

  1. Laura Oudshoorn

    Beste Gilbert,

    Ik vind het erg dapper van je en wil je prijzen dat je de vrijmoedigheid hebt genomen om je ervaringen, je gevoelens en drang om op een bepaalde manier je verpicht te voelen, je mede broeder of zuster hierin tegemoet te komen/te helpen en verwerken. Er lopen veel verwonde broeders en zusters rond, die nooit gehoord, bevestigd in hun negatieve ervaring of hulp om te verwerken hebben aangeboden gekregen. Ik hoop dat mijn mede broeders of zusters door jouw verhaal de moed hebben gekregen om stappen te nemen, om hun negatieve ervaringen en pijn te verwerken. Zodat zij verder met hun leven kunnen gaan, vertrouwende op de allerhoogste God. Hij alleen kan de pijn verzachten en wegnemen. En je na verwerking en vergeving een nieuw leven geven. De Here zegene jou en je gezin rijkelijk. Laura

  2. Beste Gilbert,
    Misschien helpt het, maar misschien juist niet. Seksueel misbruik met minderjarigen verjaren sinds vorig jaar bijna niet meer. Via http://www.verbreekdestilte.nl of rijksoverheid zijn de laatse wetswijzigingen te vinden. Natuurlijk geen garantie voor genoegdoening, want na zoveel jaren is het lastiger bewijslast aanvoeren, maar helemaal onmachtig hoef je niet meer te zijn in zo’n situatie.

  3. Mooi moedig eerlijk stukje. Gehoord en geloofd worden is voor slachtoffers van levensbelang. De allereerste keer dat ik mijn verhaal deed was tegen een dominee die ik samen met zijn vrouw had uitgenodigd. Zij geloofden mij en voor het eerst kreeg ik te horen dat het niet mijn schuld was. Ik was toen al 35 jr… Ik heb ook veel vrome adviezen gekregen maar daar kun je niets mee. Wat uiteindelijk geholpen heeft is EMDR behandeling in combinatie met therapie waar het volwassen deel van jou leert het beschadigde, achterdochtige, misvormde, gewonde kind in jou te omarmen, te aanvaarden en lief te hebben. Zelfafwijzing is nl. de grootste sta in de weg voor heling. Een oprechte spijtbetuiging van de dader helpt iets, maar neemt de pijn van zelfafwijzing niet weg. Mishandelde en misbruikte mensen ontwikkelen niet zelden een persoonlijkheidsstoornis doordat ze in overlevingsmodi blijven hangen. Een goede therapie is dan Schematherapie. Als je meer wil weten of uitwisselen kun je mij mailen.