Volgende week vrijdag (13 februari 2015) zijn Sharon en ik vijf jaar getrouwd. En in de afgelopen vijf jaar hebben we ups & downs meegemaakt. Van tijd tot tijd was het echt een wilde achtbaan van emoties en situaties. Van hoge bergtoppen tot diepe donkere dalen, maar door alles heen zijn we dichter naar elkaar toe gegroeid, zijn we meer van elkaar gaan houden en mogen we nu alweer 1,5 jaar de trotse ouders zijn van ons kleine meisje. Wanneer ik terugkijk op de laatste vijf jaar dan kan ik niet anders zijn dan dankbaar. En mocht je willen weten wat de belangrijkste les voor mij is geweest, dan kan ik je zeggen dat de titel van deze post het goed samenvat.

Wat? Geen tweede kans?

Ik hoor je nu denken hoe die titel een mooie les kan zijn? Want gaat het bij een relatie juist niet om vergeven en nieuwe kansen? Dat zou je wel zeggen he? En ik ben het daar ook wel mee eens, maar het feit dat ik zeg “Jij verdient geen tweede kans!” wil ook helemaal niet zeggen dat ik niet geloof in vergeving. Ik geloof juist in vergeving, maar ik heb ontdekt dat ik altijd verkeerd vergaf. Wanneer Sharon en ik wel eens een botsing hadden dan vergaven we elkaar en gaven we elkaar een tweede kans. Het probleem met een tweede kans is dat het volgt een op een eerste kans. En als het dan weer mis gaat, dan geef je elkaar een derde, vierde, vijfde… x-de kans. En zonder dat je er bij stil staat zitten al die eerdere gemiste kansen nog steeds in ons systeem.

“Maar je moet vergeven en vergeten”. Dat zeggen mensen dan vaak tegen mij als ik hierover begin. Maar weet je wat het probleem is met vergeten? Wanneer je dingen vergeet kan je opeens zo’n harde flashback krijgen waarbij alles harder lijkt terug te komen dan je eigenlijk zou willen.

Maar een eerste kans, iedere keer opnieuw

Daarom mijn les en tevens de uitdaging na vijf jaar huwelijk: Hoe mooi zou het zijn als we kunnen vergeven als God? God vergeeft en gedenkt het niet meer. Dit betekent voor mij dat God geen tweede kansen geeft, maar een eerste kans, iedere keer weer! Wanneer je ervoor kiest om iemands fouten niet meer aan te rekenen, dan kan je iedere keer opnieuw beginnen. Onmogelijk zeg je? Misschien wel, maar het is volgens mij wel het proberen waard! Het heeft ons in ieder geval geholpen.

En natuurlijk werkt dit alleen in een situatie waar beide partijen van elkaar houden en elkaar vertrouwen. Want anders eindigt de een met een gebroken hart… En terwijl ik dit schrijf denk ik aan het lied Hosanna van Hillsong met die bekende regel “break my heart for what breaks Yours”. Als je bedenkt dat God een eerste kans geeft, iedere keer opnieuw, dan kan je je misschien wel indenken hoe vaak en intens wij Zijn hart breken. Maar Zijn liefde voor ons weegt zwaarder dan de pijn van onbeantwoorde liefde. Dus ja… Sharon verdient geen tweede kans van mij, maar een eerste iedere keer opnieuw, omdat ik zoveel van haar hou, omdat zij het waard is, omdat wij dat waard zijn. Wat als wij met die intentie zouden knokken voor onze relaties, voor onze huwelijken?

Wij gaan ervoor!

Ik besef me heel goed dat dit stuk confronterend kan zijn voor hen wiens relatie / huwelijk is gestrand. Dit is sowieso geen aanklacht. Want ook voor jou geldt die eerste kans iedere keer opnieuw. Maar ik hoop dat je er wel door getriggerd wordt om nu in ieder geval met een andere mindset in je relatie te stappen en jouw partner mee te nemen in die mindset. Want ik wil wel zover gaan dat dit binnen een relatie het wel zo gezond is dat beide personen van elkaar houden. Dus gebruik dit stuk niet als excuus om in een foute relatie te blijven handen. Als iemand je opzettelijk pijn doet en verwacht dat jij hem of haar vergeeft, stap er dan uit, zoek iemand om mee te praten, want je bent veel meer waard dan dit!

Maar voor hen die wel in een liefdevolle relatie zitten, maar tegelijkertijd ook vette spanningen ervaren. Probeer deze methode. Vergeef en geef een eerste kans, iedere keer opnieuw. Wij gaan ervoor, niet dat het ons al echt lukt, maar het is het proberen meer dan waard. De ander is het meer dan waard!

6 Comments

 1. Een goede vriendin van mij past dit principe al jaren toe in haar huwelijk. Vooral in periodes dat het moeilijk was, begonnen ze meerdere malen per week overnieuw. Dat vond ik eerst wel een beetje vreemd, maar toen ik haar vroeg waarom ze dat zo vaak deden en ik een vergelijkbare verklaring kreeg met wat jij hierboven hebt beschreven, vond ik dit heel mooi. Heel gaaf dat je dit zo gedeeld hebt! Ik bid dat het veel mensen inspireert om anders naar vergeving en de relatie met elkaar te gaan en blijven kijken.

 2. Wauw, wat ongelooflijk mooi geschreven. Tweede, derde, vierde kans, dat maakt je lam, misschien zelfs bitter, laconiek, lauw. Elke keer eerste kans is er elke keer weer voor gaan, passie, liefde, God’s liefde. Mooi!!!! Geniet van jullie jubileum!! Ik geniet momenteel van een enorme rollercoaster en vind dit heel mooi om juist nu te lezen:)

 3. Rosa Barth

  Heb je hier nog wat mooie passages bij uit de Bijbel? o.a. Jezus geeft hierin wel het voorbeeld, maar ik weet het zo gauw niet te vinden…

  • Gilbert

   Hi Rosa, een paar mooie teksten die dit principe van vergeven laten zien zijn:

   “Ik, Ik ben het, die uw overtredingen uitdelg om Mijnentwil en Ik gedenk uw zonden niet” (Jesaja 43:25)
   “Ik vaag uw overtredingen weg als een nevel en uw zonden als een wolk; keer weder tot Mij, want Ik heb u verlost” (Jesaja 44:22)
   “Ik zal hun ongerechtigheid vergeven en hun zonde niet meer gedenken” (Jeremia 31:34)
   “Ik zal genadig zijn over hun ongerechtigheden, en hun zonden zal Ik niet meer gedenken” (Hebreeën 8:12)
   “Dit is het verbond, waarmede Ik Mij aan hen verbinden zal na die dagen, zegt de Here: Ik zal mijn wetten in hun harten leggen, en die ook in hun verstand schrijven, en hun zonden en ongerechtigheden zal Ik niet meer gedenken” (Hebreeën 10:16-17)
   “Hij zal Zich wederom over ons ontfermen, Hij zal onze ongerechtigheden vertreden. Ja, Gij zult al onze zonden werpen in de diepten der zee” (Micha 7:19)

 4. Heel mooi geschreven en om-/beschreven Gil, heerlijk om je zo te zien groeien in de Liefde zoals Papa God het bedoeld heeft. Geniet van jullie 5-jarig jubileum ik proost alvast op jullie en al de mooie jaren die nog komen gaan.