Gisteren (maandag 15 december) stelde een goede vriend mij een eerlijke vraag over re:connect. Hij vroeg zich oprecht af waar het bij re:connect om ging. Dit was absoluut geen aanklacht, geen aanval, maar een oprechte vraag in liefde gesteld en zo voelde het ook. Want als je kijkt naar mijn posts op facebook of de gemiddelde re:connect post leest, dan zou je zomaar kunnen denken dat het gaat om de events die we draaien, dat we een groep consumenten zijn die alleen maar komen voor entertainment. En als je bedenkt dat we nu druk bezig zijn met ons Kerstevenement dan zou je helemaal kunnen denken dat het alleen maar gaat om de evenementen. Dat we niets meer zijn dan een event-driven community. Een nieuw evenementen bureau dat in Haarlem zit en zich een kerk noemt.

Licht zijn

Mijn antwoord op zijn vraag was dat we licht willen zijn. Een stad op een bergtop. Zichtbaar en aanwezig om Gods Licht te verspreiden. En toen zei mijn vriend iets wat de spijker op z’n kop slaat: “Licht heeft weinig te maken met evenementen, maar met je daden. Omzien naar wezen en weduwen en opkomen voor recht.” En daar heeft hij helemaal gelijk in! Dus ik werd een moment stil en zei toen dat re:connect ook weinig te maken heeft met alle evenementen. We doen die dingen omdat dat voor ons een middel is om te doen wat we echt willen doen, namelijk omzien naar anderen.

We zijn een jonge kerk, we bestaan nog geen twee jaar. We zijn nog klein (ca. 100 mensen), maar ik ben best wel dankbaar en stiekem ook wel trots wanneer ik bedenk dat er vanuit re:connect minimaal 20 kids worden gesteund via Compassion, dat we meedraaien in het team dat muziek maakt in de Koepel (Huis van Bewaring in Haarlem), dat we een weeshuis ondersteunen in Indonesië, dat we kleding geven aan hen die geen kleding hebben, dat we eten uitdelen aan hen die geen eten hebben, dat we ons netwerk inzetten om huisvesting te regelen voor hun die dakloos dreigen te worden en dat we mensen aan banen helpen. En voor de duidelijkheid… het is niet re:connect die dat doet als kerk of dat organiseert, nee… het zijn de mensen die re:connect maken, de mensen die re:connect thuis noemen die klaar staan voor elkaar en voor anderen.

En dan heb je direct het hart van re:connect te pakken. Ja, we organiseren gave events. Ja, onze zondag diensten zijn echt feestjes. Ja, je zou zomaar kunnen denken dat het daar allemaal om gaat. Maar iedereen die zich aansluit bij re:connect zal snel ontdekken dat we gelukkig een diepere laag hebben. En daar schrijf ik misschien te weinig over en daarom dat ik vandaag hierover wil schrijven. En ik doe dit absoluut niet om onszelf op de borst te slaan of te laten zien hoe geweldig wij zijn. Want ik besef echt met heel mijn hart dat het een pure zegen is dat wij dit mogen en kunnen doen. Het is genade dat God ons wil gebruiken om licht te zijn. Ik doe dit omdat ik al die anonieme re:connecters diezich zo inzetten voor anderen wil bedanken dat ze de roep van God hebben gehoord om niet alleen maar te consumeren en te vergaren, maar dat ze in gehoorzaamheid aan Gods Woord zijn opgestaan tegen onrecht en in actie zijn gekomen. Ieder op zijn of haar manier.

De kerk, dat ben jij

Vanaf de start hebben we gezegd dat wij, mensen, de kerk vormen. Dat de kerk niets te maken heeft met een gebouw en zelfs niet met het label dat op de groep geplakt is. Nee, de kerk, dat ben jij, dat ben ik, dat zijn wij. Dat zijn de mensen die zeggen dat ze bij Jezus horen en dat willen uitdragen in hun leven. Kerk is community, kerk is samen, kerk is familie, kerk zijn wij.

En terwijl we zo bezig zijn met de laatste voorbereidingen voor ons Kerst evenement wil ik echt even stilstaan bij dit feit: de mensen zijn er niet voor de kerk, maar de kerk is er voor de mensen. Het gaat er niet om dat wij onze kerk bouwen, want God bouwt de kerk, maar het gaat er wel om dat wij ons inzetten om anderen te helpen. Om op die manier licht te zijn voor mensen die misschien nu in duisternis wandelen.

Christus staat centraal

Je kan als kerk niet zeggen dat Christus centraal staat als je niets doet voor een ander

Waar het uiteindelijk allemaal op neerkomt is het volgende: Je kan als kerk niet zeggen dat Christus centraal staat als je niets doet voor een ander. Dat klinkt hard, maar als Christus centraal staat dan kan je niet stil blijven staan bij het zien van zoveel onrecht, pijn en verdriet. En natuurlijk kan je niet alles doen, maar je kan wel iets doen. Laten we zichtbaar zijn in onze steden en in ons land. Met de veranderingen in de zorg ligt er nu een geweldige kans voor de kerk: laten wij omzien naar de mensen die nu misschien tussen wal en schip dreigen te vallen, laten we helpen waar we kunnen. Handen uit de mouwen en aan de slag, God geeft ons hier een mooie gelegenheid om Zijn Licht te laten zien!

Het is mijn gebed en verlangen dat we in 2015 hierin mogen groeien. Dat we niet moe worden om het goede te doen, dat we nog meer kids mogen helpen, nog meer weduwen mogen troosten, nog meer gevangenen mogen bemoedigen, nog meer mensen aan een huis of baan mogen helpen, nog meer mogen uitdelen en geven.


 

Jesaja 58

De mensen moeten voor elkaar zorgen

 

6 Nee, ik wil dat het heel anders gaat! Jullie moeten niet alleen vasten, jullie moeten meer doen. Bevrijd mensen die gevangen zitten, maak hun boeien los. Laat alle slaven vrij. Zorg dat niemand meer onderdrukt wordt. 7 Deel je brood met mensen die honger hebben. Geef arme mensen een plek in je huis. Geef kleren aan mensen die naakt zijn. Zorg goed voor de mensen om je heen!

8 Als je dat doet, dan zul je echt gelukkig zijn. Je zult lijken op de zon die stralend opkomt in de ochtend. Volk van Israël, als jullie zo leven, zal het snel beter met jullie gaan. En met mijn macht zal ik jullie overal beschermen. 9 Als jullie mij roepen, zal ik antwoord geven. Als jullie mij om hulp vragen, dan kom ik jullie helpen.

Help andere mensen

Zorg dat niemand meer onderdrukt wordt. Beschuldig mensen niet te snel, vertel geen slechte dingen over een ander.10 Als iemand honger heeft, geef hem dan te eten. Geef hem net zo veel als je zelf eet. En geef aan de armen alles wat ze nodig hebben.

Als jullie dat doen, dan zullen jullie gelukkig zijn. Jullie zullen lijken op licht dat in het donker schijnt. Overal waar het donker is, zorgen jullie voor stralend licht.

Comments are closed.