Afgelopen week was best heftig. Nooit gedacht dat mijn reactie op BEAM zoveel reacties zou geven. Van mensen die inhoudelijk reageerden (positief of negatief) tot mensen die gewoon wilden reageren om het reageren. Even dacht eraan om alles weg te halen, maar waarom zou ik dat doen? Ik mag toch ook schrijven en volgens mij was mijn reactie geen aanval, maar eerder een statement en dat mag in Nederland gelukkig. Ik heb mijn blog ook teruggelezen en mij afgevraagd of ik Rimme heb aangevallen, maar volgens mij heb ik dat niet gedaan. Ook Rimmes column teruggelezen of ik het misschien verkeerd had gelezen. En alhoewel ik zijn intentie echt wel zag en geloof dat hij het niet zo bedoeld had, vond ik de uitvoering iets minder. Daar had BEAM toch echt in mogen sturen.

Maar vanochtend kreeg ik een mailtje van BEAM waar ik wel blij van werd. Afgelopen vrijdag hadden ze een artikel geplaatst waar ze als redactie reageren op alle commotie. Voor het gemak heb ik de tekst maar even hieronder geplakt met een link naar het artikel. En onder het artikel lees je mijn reactie. Aan Rimme wil ik alleen nog zeggen: Super dat je op de uitnodigingen ingaat. En natuurlijk ben je ook echt welkom bij re:connect. Kom een keertje langs zou ik zeggen en zoals ik al zei in mijn eerste reactie, jouw feedback is meer dan welkom (nadat je bent geweest). En BEAM, top dat jullie Rimme niet laten vallen, maar als redactie achter hem blijven staan ook al vinden jullie nu – bij nader inzien – dat het misschien anders gezegd had kunnen worden.


 

Nog even over die column over Hillsong…

05-12-2014
Afgelopen dinsdag plaatsten we op onze site een column van Rimme over Hillsong. Die column heeft veel stof doen opwaaien. Veel mensen waren (en zijn nog steeds) verontwaardigd dat wij als BEAM zo’n negatief bericht hebben geplaatst. Omdat wij graag open en eerlijk naar jullie willen zijn, hier een toelichting op onze keuzes.

Ten eerste: we zijn bij BEAM niet anti-Hillsong. Sterker nog: velen van ons zijn groot fan. Ons gepubliceerde artikel betrof dan ook een column. Oftewel: de eigen mening van de schrijver in kwestie, in dit geval Rimme. Hij beschreef hierin zijn eigen ervaringen, zorg en moeite m.b.t. (een deel van) de boodschap van Hillsong en gelieerde kerken. Een pittige mening, maar hij staat daar niet alleen in. Naast de negatieve reacties waren er ook veel mensen die zich in zijn verhaal herkenden.

Ja, lekker makkelijk om te zeggen dat het Rimme’s mening is, BEAM plaatst het artikel toch? Jazeker, dat klopt. En dat hebben we vooral gedaan, omdat de punten die hij maakt en vragen rondom ‘Jezus als middel tot succes’ breder leven – wat ook blijkt uit veel reacties. Als BEAM zijn we enthousiast over Jezus en denken we graag met jullie na over discussies en vragen die hier mee te maken hebben. Was de vorm van een column daar de meest geschikte vorm voor? Met het inzicht van nu misschien niet. Daar hadden we beter over na kunnen en misschien wel moeten denken. De column van Rimme kon nu worden gelezen als een persoonlijke aanval op Hillsong, terwijl wij juist een brede discussie voor ogen hadden. Daar hadden we genuanceerder in moeten zijn. Het spijt ons dan ook als we mensen pijn hebben gedaan of hebben gekwetst. Dat was en is zeker niet onze bedoeling.

En nu?
Rimme is door tientallen Hillsong-bezoekers uitgenodigd om een keer langs te komen en in gesprek te gaan, en op die uitnodiging gaat hij graag in. Binnenkort op onze site een video van dat gesprek. Tot die tijd: mocht je nog vragen hebben, nog steeds boos zijn of iets willen vertellen n.a.v. dit verhaal, neem dan contact met ons op via beamredactie@eo.nl. Wij gaan graag met je in gesprek.
De BEAM-redactie

(Bron: http://www.eo.nl/beam/nieuws/nieuws-item/artikel/nog-even-over-die-column-over-hillsong/)


Reactie van mij op 8 december 2014 om 9:35 uur:

Dank jullie wel voor dit artikel. Gaaf dat jullie Rimme niet alleen laten staan, maar duidelijk aangeven dat jullie dit als redactie hebben geplaatst. Fijn dat jullie je intentie achter het artikel nog eens hebben benadrukt en ook inzien dat de gekozen weg niet de meest handige was. En het mooiste vind ik dat Rimme ook echt langs zal gaan bij Hillsong, dat spreekt van karakter. Top!

(Bron: http://www.eo.nl/beam/nieuws/nieuws-item/artikel/nog-even-over-die-column-over-hillsong/#comment-1730970168)

Comments are closed.