Om mij heen zie ik zoveel relaties uit elkaar vallen. En alhoewel ik de afgelopen weken enorm bezig ben geweest met re:connect, FREEDOM opnames  en Conference moest ik ook erg veel denken aan al die verschillende mensen die door een hel zijn gegaan of nog steeds er midden in zitten… Heftig, anders kan ik het eerlijk gezegd niet verwoorden. Het gekke is dat de meeste break ups toch echt als basis hebben dat de woorden “op” zijn. Het lijkt wel alsof er niet meer gecommuniceerd wordt. En dat klinkt dan heel zwaar, maar als ik heel eerlijk ben is het niet zo moeilijk om niet meer te communiceren met je partner…

Genoeg afleiding

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar bij ons thuis is er genoeg afleiding. We hebben een TV, we hebben iPads, Netflix, Video-On-Demand, Social media, hobby’s en nog meer van dat soort leuke dingen die je goed bezig kunnen houden. En hoe verleidelijk is het om “Nu even niet” te zeggen tegen je partner wanneer je midden in je favo serie zit en het mega spannend is?

Eerlijk gezegd is het enorm makkelijk om vandaag de dag minder te communiceren. En als je dan toch wilt communiceren, dan stuur je toch gewoon een app-je of post je iets op iemand zijn facebook profiel?

Het probleem hiermee is dat het heel lang goed gaat. Want wanneer je verliefd bent en begint communiceer je heel veel. Er wordt verbaal en non-verbaal gecommuniceerd en je staat er misschien niet bij stil, maar stiekem bouw je een “tegoed” op bij de Communicatie Bank.

De Communicatie Bank

De Communicatie Bank is een bijzondere bank. Een bank waar je een storting doet wanneer je met elkaar praat. En wanneer je even de prioriteit geeft aan je facebook profiel of wordfeud spelletje dan kan je partner wel even voort door een opname te doen bij de Communicatie Bank.

Het vervelende is alleen dat je niet kan opvragen wat je actuele saldo is bij de Communicatie Bank. Dit komt omdat het saldo erg afhankelijk is van de wisselkoers, ook wel bekend als iemands humeur.  Is iemand happy, dan is de wisselkoers erg gunstig… maar heeft iemand een mindere dag, dan kan de wisselkoers nog wel erg nadelig zijn.

Om een lang verhaal kort te maken, het gaat net zo lang goed totdat het moment aanbreekt dat je erachter komt dat je niet genoeg op de bank hebt staan en dan is het vaak te laat…

Het is niet zo moeilijk

Het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om een mooie relatie kapot te maken. Je hebt hier niet eens een derde persoon voor nodig, je kan het prima in je eentje. Gewoon jouw me-time boven our-time plaatsen en dan gaat het snel genoeg mis. En zeg ik nu dat me-time slecht is? Absoluut niet! Me-time is zelfs erg belangrijk, maar me-time is belangrijk om betere us-time te hebben.

Wij zijn beter als ik beter ben. Dat is gewoon waar. Dus als je investeert in “ik” om een betere “wij” te zijn, dan ben je op het goede spoor. En als “ik” beter ben, dan ben ik klaar om te luisteren naar de ander. Want dat is 50% van communiceren: luisteren. Het is zo belangrijk om te luisteren naar je partner wanneer hij of zij iets te melden heeft. O ja… dus ook wanneer het gaat om iets dat voor jou onnozel is! Als het voor de ander belangrijk is, dan is het belangrijk voor “ons”.

En nu ik…

En terwijl ik dit zo allemaal schrijf besef ik maar al te goed dat ik ook keihard tegen mezelf aan het “preken” ben. Want ook ik moet leren om mijn vrouw boven mijn “werkzaamheden” te plaatsen. En soms vind ik het echt niet boeiend wat ze zegt (dat klinkt mega slecht, I know en gelukkig weet zij dat ook), en dan is het zo verleidelijk om te zeggen dat ik iets moet doen. En soms doe ik dat ook… maar ik ben zo dankbaar dat ik getrouwd mag zijn met een lieve geduldige vrouw die mij de ruimte geeft om fouten te maken en de kans geeft om het weer goed te maken. Want ook al vind ik het niet boeiend, het is wel boeiend, want het is belangrijk voor haar. Dus ook bij mij is er werk aan de winkel.

Is dit oplossing?

Lossen we hiermee alle relatie-problemen op? Vast niet. Maar het zou een stap in de goede richting kunnen zijn. Wanneer de woorden op zijn is het tijd om nieuwe woorden te storten in de Communicatie Bank en hopelijk is het dan niet te laat.


Conference met Dr. Robi Sonderegger

Eind oktober organiseert re:connect een relatie conferentie met Dr. Robi Sonderegger. Voor iedereen die genoeg te goed heeft op de Communicatie Bank en ook voor hen die af en toe merken dat het te goed (bijna) op is.

Vrijdagavond (31 oktober) mag ik wat delen en zullen we een paar echtparen interviewen die pieken en dalen hebben meegemaakt en ondanks alles al langer getrouwd zijn dan 30 jaar. Wat is hun geheim? Wat kunnen we van hun leren?

Mijn vrouw en ik hebben ons opgegeven voor Conference en ik wil jou van harte uitnodigen om de investering ook te maken en je op te geven voor Conference.

 

 

Comments are closed.