Gisteravond laat ontving ik een anonieme e-mail via de website. Geen naam, een vals e-mailadres, met een heel verhaal.Een heel negatief en veroordelend verhaal over re:connect. Over dat de droom menselijk is, dat re:connect niet om Jezus draait, dat God niet wilt dat we mensen helpen, dat we lijken op een new-age beweging, dat we kerkje spelen, dat het oordeel komt etc. etc. etc.

En hoe stom het ook klinkt, ik was best even van slag. Het deed me wat. Ik vond het lastig dat iemand niet de moeite nam of de moed had om zijn of haar naam eronder te plaatsen. Ik vond het lastig dat iemand heel bewust een vals e-mailadres had ingevuld, waardoor ik niet kon reageren. Maar ik vond het vooral lastig omdat het hier iemand betrof die ons hoogstwaarschijnlijk niet kent en zijn of haar mening klaar heeft.

Ik kwam er weer eens achter dat woorden effect hebben. Sharon zag dat het me wat deed en ze wilde me troosten, maar ik hield me groot en zei dat ik het wilde negeren. Maar stiekem had ik al allemaal facebook-posts in mijn hoofd en zelfs al ingetikt op mijn telefoon om het van me af te schrijven, maar de ene post was nog venijniger dan de andere en toen wist ik dat ik fout zat. Ik kon daarom ook niet op ‘post’ drukken. Maar ik merkte wel dat de negatieve woorden van die persoon waren geplant in mijn hart en ze deden pijn.

En het voelde echt alsof ik opeens in een storm zat. Alle positieve woorden die ik in het verleden had gehoord over re:connect waren even overschaduwd door donkere stapelwolken. En ik weet dat het dom was van mij, maar zo voelde ik het gewoon even. Ik kon ook even niet meer chill zijn, ik voelde me in een hoek gedreven, ik wilde me verdedigen en dat kon nu dus niet. En als de persoon het nu deed met zijn of haar naam eronder en een e-mailadres, dan kon ik vragen naar zijn of haar motivatie. Dan kon er een dialoog worden gestart, maar nu kon ik er gewoon helemaal niets mee. Ik heb de mail verwijderd, maar de woorden zaten in mijn hoofd…

En alhoewel het nu heel makkelijk is om deze persoon te veroordelen (en geloof me, ik heb nu al heel vaak een zin getikt en weer verwijderd), ik kies ervoor om dat niet te doen. Want hoe gek het ook klinkt, die persoon heeft me geholpen. Geholpen om iets weer te realiseren: woorden hebben effect en daarom wil ik mij er opnieuw aan committen om mijn woorden zorgvuldig te kiezen.

Een mens vindt vreugde in een goedgekozen antwoord, de juiste woorden op de juiste tijd – hoe voortreffelijk is dat. (Spr. 15:23 NBV)

En met deze woorden hoop ik dat jij ook bent aangespoord om jouw woorden zorgvuldig te kiezen. We helpen mensen niet wanneer we ze naar beneden praten. En we helpen ze helemaal niet wanneer we dat anoniem doen. Laten we ervoor kiezen om elkaar op te bouwen, om elkaar te bemoedigen, om elkaar te helpen.

Bedankt voor het lezen, mijn hart is weer zonnig 🙂

Aan de anonieme persoon:
Ik hoop dat je dit leest. Ik wil je hierbij om vergeving vragen, vergeving omdat ik echt even boos op je was. En ik wil jou ook vergeven voor de woorden die jij schreef. Voel je vrij om mij te mailen, zodat we de dialoog alsnog kunnen starten, zodat we kunnen leren van elkaar. En bedankt dat je me hebt herinnerd aan de kracht van woorden.

22 Comments

 1. zieke mensen doen dit soort dingen.Jaloezie is ook een ziekte.Sommige mensen kunnen het geluk bij een ander niet zien en reageren dit af op mensen die in hun ogen gelukkig zijn…niet wetende wat een.stress en etc..je doorheen bent gegaan om dit juist voor mensen en met Jezus te doen,en je bent er nog niet. Laat je niet kwetsen door dit soort dingen.blijf doen wat je doet!!!!! Tijdens je levenspad kom je dit altijd tegen.Het enge is dat deze personen.soms zelfs bij je in de kerk kunnen.zitten en duivelachtig toekijken….meelachen en zingen.Hoop voor deze personen dat ze ooit vrede vinden in hun hart. Deze persoon is vast erg ongelukkig.hoe.moeilijk het ook.is…forgive and pray.for this menn or woman.xxx fijne liefdevolle dag…Re-connect is leuk en.gezellig en iedereen vindt het daar leuk!! Je doet dit juist voor mensen

  • Gilbert

   Nadine, Ik hoor je. De woorden die jij schrijft wilde ik ook schrijven, maar weet je… dan doen we precies hetzelfde als die persoon. Wij hebben allemaal compassie en begrip nodig, en dat moeten we ook opbrengen en geven. Dus daarom sloot ik mijn verhaal ook af met vergeving, want dat is uiteindelijk de weg die ons verder zal brengen.

 2. Nadine, laten we niet die persoon ook gaan veroordelen door diegene ziek te noemen, duivelsachtig e.d. Wat er ook achter steekt, Jezus weet het. Bid liever voor diegene 🙂

  Gilbert, mooi geschreven.

 3. Mooi geschreven Gilbert. Het is bizar hoe één negatief geluid je bijna alle positieve geluiden doet vergeten. Vooral het boze in mensen lijkt wel eens meer kracht te hebben dan het goede. Maar gelukkig is dat niet zo! Goed om zelf weer eens te beseffen wat woorden kunnen uitrichten. De boze zal ons nooit meer klein krijgen. Dankzij Zijn drie woorden; HET IS VOLBRACHT! Dikke hug.

 4. Karin Eggink

  Ik dacht aan een tekst die bij m’n huisarts in de wachtkamer staat van Nelson Mandela. Als ik iets goeds zie dan geef ik een compliment en als ik iets negatiefs zie dan bied ik mijn hulp aan. Dit moest ik even delen. Dit vond ik zo waar! Komt goed! Groetjes Karin.

 5. Hendrik Zuidersma

  Hey Gilbert,

  Bedankt dat je dit deelt, inspirerend hoe je ermee om gaat. Vooral dat je afsluit met vergeving! De Geest in en door jou heen.

  Gods zegen toe gebeden in alles wat jullie doen. Ik geloof dat het beste nog gaat komen voor jullie, re:connect en Haarlem.

  Groet!
  Hendrik

 6. Hey Gil,

  Er ging zowaar een rilling door me heen toen ik het commentaar van die anonieme persoon las in je bericht hierboven. Ik kan me je eerste gedachten heel goed voorstellen. Je God gegeven droom en visie worden omver gehaald en het liefst wil je dan een pittige reactie geven. Vuur blus je echter niet met vuur maar met water. Met het beste water, dat is het reinigende water van God. Daarin zit altijd herstel, vergeving en een nieuw begin. Daarin zit groei voor alle betrokkenen. Door je reactie heb je laten zien dat je karakter hebt en dat je echt bent; kwaliteiten die we in de kerk o zo nodig hebben. Thanks dat je ons meeneemt in jouw uitdagingen en dat je je kwetsbaar durft op te stellen. God is goed!

  Dikke brasa, Pas

 7. Edward Thera

  Een vriendelijk antwoord doet woede bedaren, krenkende woorden wakkeren toorn aan. (Spr. 15:1)

  Een veelprater begaat al snel een misstap, wie zijn tong in toom houdt is verstandig. (Spr. 10:19)

  Vertrouw op de HEER met heel je hart, steun niet op eigen inzicht. Denk aan Hem bij alles wat je doet, dan baant Hij voor jou de weg. Wees niet eigenzinnig, maar heb ontzag voor de HEER en ga het kwaad uit de weg. (Spr. 3:5-7)

  Aan de anonieme persoon, GOD hou van jou en wij houden ook van jou. Gods zegen.

  Edward.

  • Gilbert

   Edward is mijn lieve papa. Wijze meneer, altijd een bijbeltekst paraat. Kan niet anders dan trots zijn op hem 🙂

 8. Harrie Doorhof

  GOD’S ZEGEN broeder. God is met je. Wij gaan van OVERWINNING TOT OVERWINNING. EN DAAR HOORT STRIJDEN BIJ.

 9. Raydrice

  Feeling of being rejected is painfull, but is the way we respond that reconnect us to God! How do we respond, Gilbert you did respond in the right way. God has given you re-connect, HE will protect and lead you. Keep on doing this GOOD work!

 10. Mike de Vendt

  Hoi Gil,

  Je zal nog vaker hiermee te maken krijgen. Het kwade slaapt niet en zal altijd zodra de liefde voor God groeit, door de mens of als gemeente in oprichting, verstrooing proberen te zaaien. Af en toe lukt het. Zoals je schreef dat je posts wilde schrijven uit woede, maar je geloof behoede jouw hiervoor. Reconnect groeit en daarbij de aanbidding voor de Heer en de liefde voor de Heer alsmede de Goddelijke liefde voor elkaar. Het kwaad wil dit niet. Maar als wij als gemeente elkaar blijven steunen en blijven bidden voor elkaar en de ReConnect,komt het kwade daar niet doorheen. God’s zegen.

 11. Hoi Gilbert,

  Toets alles en behoud het goede.
  Soms kunnen we zelfs uit negatieve kritiek onze voordelen halen, zodoende gebruiken we de aanvallen van de duivel ook nog eens!
  Ik ben enkele keren in re:connect geweest en de sfeer is goed, in de Geest en de prediking gericht op Gods Woord en Zijn liefde. Wat met name opvalt is dat jullie een hechte gemeenschap zijn en daar kan soms iemand tussen vallen. Persoonlijk is dat voor mij niet lastig, maar als iemand naar de kerk komt en zodanig beschadigd is, dan kan die persoon alles in een keer verkeerd opvatten, ook als het lijkt als er geen aandacht voor hem of haar is.
  Je weet niet waarom iemand je aanvalt. We weten niet waarom iemand je opzettelijk pijn lijkt te willen doen. Maar We weten dat het werk van de Here altijd aangevallen word als het Draait! We weten ook dat deze mensen, die blijkbaar een verkeerd beeld hebben van kerk zijn, de liefde van God het meeste nodig hebben.

  Maar, als je het mij vraagt: waarom excuses dat je boos was? Boos worden is geen zonde. De boosheid (naar buiten) uiten is zonde. Volgens mij heb je dat niet gedaan? Blijf staan waarvoor je staat en vraag geen vergeving voor daden, emoties die helemaal niet onterecht zijn. Vergeef uiteraard, maar dat heb je gedaan! Nou hopen dat die persoon geraakt word door je eerlijkheid en wellicht even een hug komt halen bij en wie weet, verheldering van de visie en droom in je hart!

 12. Joël Lippelt

  Lucas 23:34 Jezus zei: “Vader, vergeef hun, want ze weten niet wat ze doen.”

  Jezus werd bespot, gepijnigd en belachelijk gemaakt maar ondanks dit alles bleef Hij de mens onvoorwaardelijk lief hebben. Hij bad tot God, Zijn Vader op het grootste cruciale moment en uit liefde voor de mens vroeg Hij aan God om vergeving voor de mensen.

  Ondanks zijn of haar bespottingen, wil ook ik de anonieme persoon vergeven en zeggen dat Jezus van je houdt met Zijn onvoorwaardelijke liefde. Ik bid dat je focus niet op mensen zal zijn maar op God. Dat de liefde van Jezus jou hart mag vullen.
  Ook bid ik dat er een zegen mag rusten op re:connect, mijn thuisplaats. En dat er een zegen mag rusten op de visie van re:connect. Dat we mogen blijven connecten met God en met elkaar.
  Mensen kunnen zeggen en/of denken wat zij willen maar het enige oordeel wat telt, is het oordeel van God, De Vader.

  Gilbert, net als jij blijf ik achter de visie van re:connect staan. Ik wil blijven connecten met God en met elkaar. Er zullen altijd mensen zijn, die goed of slecht praten maar wat voor mij telt is, hoe Jezus over mij (ons) denkt. En of de dag nu goed of slecht gaat…

  … Ik bid, belijd en geloof:

  This is the day The Lord has made; I will rejoice and be glad in it!

 13. Henk Pool

  hoi Gilbert

  veel ellende komt bij groepen christenen van binnenuit, niet van buitenaf, blijkt maar weer..

  ik wil alleen maar zeggen dat ik jullie ken als superintegere Godloving people, waar ik persoonlijk voor wil staan. Niemand is natuurlijk perfekt, zelfs jullie niet, maar degene die die eerste steen gooide zit blijkbaar nog in een ander stadium. Als mensen niet de moeite nemen voor een persoonlijk gesprek maar hun hatemail via anonieme bron als giftige pijlen afschieten, kun je maar één ding doen: shake the dust from your shoulders and carry on.

  bless
  henk jannet kids

 14. De meeste mensen weten niet hoe moeilijk het is om een gemeente te beginnen, laat staan te leiden. Dat doe je niet “even”. Het is hard werken, risico’s nemen, je kwetsbaar opstellen, oneerlijke kritiek verduren, en ja, soms ook credits ontvangen. Soms kan je je niet verdedigen, en ook dat hoort erbij. Ga door met jullie Godgegeven droom.

 15. Als hele nieuwelingen in re:connected en niet helemaal thuis in zo’n swingende kerk wil ik graag even reageren! We zijn 1 keer geweest, voor ons zeker voor herhaling vatbaar (al zal het even duren voor we er weer zijn omdat ik op het punt van bevallen sta 🙂 )! Gelukkig en gezegend zijn we dat God ons hart beter kent dan wie dan ook! En precies weet dat de intentsies van deze “kerk” of huiskamer waar God ook is, niet anders kunnen zijn dan goed! Ik ben blij dat er in Haarlem een plek is waar de drempel niet te hoog is, en iemand die bijv niet met iemand is grootgebracht hier zich thuis kan voelen. Ikzelf, als dochter van een nederlands gereformeerde dominee, weet heel goed dat je als “leider” of voorganger van een kerk/gemeente/samenkomst kwetsbaar bent. Jij bent degene die het verkeerd of goed heeft gedaan en gezegd, en ik heb dat ook bij mijn vader gezien. Gelukkig Gilbert, laat het je niet koud! Dat is alleen maar menselijk, en ik denk ook niet de bedoeling dat je kritiek van je af laat glijden. Jij gelooft in wat je doet, en eigenlijk wil ik alleen maar zeggen, maar misschien wel ten overvloede, blijf God zoeken in jullie visie met re:connected en de boodschap die je over wilt brengen. God is goed, heel veel zegen!!!

 16. “en iemand die bijv niet met iemand is grootgebracht…” moet zijn iemand die niet met GOD is grootgebracht 🙂 (ik was sneller aan het denken dan aan het typen 🙂 )

 17. adik dicintai,

  I am proud of you.

  Kamu si pemenang.
  Jadi, jangan khawatir.
  Tuhan Yesus memberi kesabaran dan kedamaian-Nya kepada seorang yang dicinta Nya.

  Lalu, saat orang fasik mengatakan soal buruk, kamu tahu apa yang benar atau tidak benar ‘kan? adik, memusat pada pekerjaan diberikan kepadamu oleh Tuhan Mahatahu.

  Tetap tenang
  &
  melanjutkan

  Salam hangat

  E

 18. Michael M

  Hi Gilbert,

  Wat een moed en moeite heeft de schrijver genomen om je een bericht te sturen en wat een moed en moeite heb je genomen om dit openbaar te maken en te delen.
  Soms denken we alles onder controle te hebben of zelfs te kunnen sturen. Soms heb je zelf gewoonweg geen invloed op wat er gebeurd of wat er op je af komt. En (lang) niet alles is altijd even leuk.
  En in plaats van alles in je rugzak te stoppen, en je daarna te focussen op die al maar zwaarder wordende rugzak … dan wil je en ga je je focussen op het schrijven van woorden van liefde, opbouw en vergeving! Dat vind ik ‘karakter’.

  En soms … soms worden de grootste afkrakers, zwart kijkers en ongelukkigste mensen (op dit moment) … de beste bouwers, de allerbeste ambassadeurs en gelukkigste mensen op aarde (in de toekomst) waar je misschien wel zij aan zij samen de ene na de andere overwinning mee behaald!

  All the best,
  Michael M.

 19. Hey Gilbert,

  Ken je die flessen die je moet schudden voor gebruik? Op sommige momenten schud god ons even goed heen en weer, waarna jezelf bepaald of je dicht bij het geloof blijft, of je eigen beslissingen neemt. Zolang je de bijbel aanhoud komt er zoals nu een mooie getuigenis uit. Door deze emails word je gevormd en geloof me, je zal er vast en zeker meer van krijgen in de komende jaren. Mooi hoe jij met dit respons jezelf vasthoud aan de bijbel. Dat laat zien hoe sterk je relatie met Jezus is. Ik bid voor jullie kerk dat jullie je mooie plannen mogen doorzetten in de lijn die er gezet is en dat de heilige geest zijn werking mag doen.

  Robin