Precies vier en een half jaar geleden mocht ik “ja” zeggen tegen de vrouw van mijn dromen. Het was een droom dag. Er lag sneeuw in het bos en park (waar de foto’s werden genomen), maar de wegen waren sneeuwvrij. Overdag hadden we alleen familie en enkele vrienden bij het stadhuis in Dronten en ‘s avonds waren er honderden mensen in de kerk om te eindigen in de Lichtfabriek waar er een feest was met zo’n 500 mensen. Vrienden hebben ons toen verrast met een hele avond live muziek. Het was echt te gek!

Toen we zo bezig waren met de voorbereiding van onze bruiloft zei een vriend dat huwelijken heel anders zouden zijn als mensen minstens zoveel tijd in hun huwelijk investeren als in hun bruiloft. En dat was iets wat mij enorm triggerde.

Een dag of een leven

Laten we eerlijk zijn. Een bruiloft duurt een dag, maar een huwelijk is voor het leven. En waarom willen we wel duizenden, zo niet tien duizenden euro’s investeren in een dag en is alles te duur als het gaat om een leven? Hoeveel meer is een huwelijk waard boven een bruiloft?

Niemand wilt wonen op een fundament alleen

Pastor Jeffrey Rachmat citeert regelmatig een tekst uit Spreuken wanneer hij spreekt over het huwelijk.

3 Door wijsheid wordt een huis gebouwd,
door inzicht houdt het stand,
4 door kennis worden de kamers gevuld
met rijke en kostbare pracht.
– Spreuken  24 vers 3 en 4 (NBV)

Op de een of andere manier denken mensen heel vaak dat liefde genoeg is. Ik weet eerlijk gezegd niet waar men dat idee vandaan heeft gehaald. Misschien omdat de Beatles ooit zongen “All you need is love”, maar volgens hun leven we ook allemaal in een “yellow submarine”, dus om daar nu levenslessen uit te halen… Alle gekheid op een stokje. Ik denk dus niet dat liefde alleen genoeg is. Want er zijn mensen die uit elkaar gaan en niet ontkennen dat ze nog van elkaar houden.  Maar wat is liefde dan wel? Je leert iemand kennen en begint langzaam (of heel snel) van iemand te houden. En die liefde, mits die wederzijds is,  kan ervoor zorgen dat je een relatie begint. Kortom, het is een fundament.

Maar let’s face it, ga naar iedere willekeurige bouwplaats en je zal daar geen tenten zien op het net gelegde fundament. Waarom? Omdat niemand wilt wonen op een fundament alleen. Je wilt wonen in een huis en het liefst nog in een thuis. De Bijbel geeft ons gelukkig een mooie tip die we kunnen gebruiken binnen de context van het huwelijk.

Het ‘stappenplan’

Wanneer het fundament er ligt door de liefde die opbloeit kan je een huis bouwen door wijsheid. Hoe kom je eraan? Heel simpel: bid ervoor. Wil je wijsheid? Dan zegt de Bijbel in Jakobus 1 vers 5 dat je mag bidden om wijsheid. Kortom, daar hoef je weinig voor te doen. Dat is een geschenk. Maar als je wilt dat het huis standhoudt, dan heb je inzicht nodig. En inzicht krijg je niet, maar inzicht train je. Het originele Hebreeuwse woord tâbûn (תּוֹבֻנָה) kan ook vertaald worden als vaardigheid. Vaardigheid (Engels: skill) is ook iets wat je krijgt door het te beoefenen, door lessen te nemen. Je kan muzikaal talent hebben, maar voor de meesten geldt dat dat talent pas tot uiting komt door lessen, door training, door investering. En daarbij komt dat die training, die investering, die lessen ervoor zorgen dat je ook nederig en “onderwijsbaar” blijft.  Kortom, de wil om te leren is belangrijk.

Dus we zijn op een fundament (liefde) en daarop we bouwen (wijsheid) een huis. Als je bedenkt dat wijsheid van God komt, dan weet je dus ook dat Hij het huis bouwt door ons heen. Maar we hebben inzicht nodig  als we willen dat het huis blijft staan. Dit is de nodige onderhoud dat een huis nodig heeft. Dus net zoals je de auto periodiek naar de garage brengt voor een onderhoud, zo moet je ook je huis onderhouden. Iedere huiseigenaar weet dat dit normaal is. Onderhoud is kostbaar, maar nodig, want anders vervalt je huis in een bouwval. En als we dit soort check-ups wel doen voor dingen en zelfs voor ons werk (cursussen, trainingen en certificeringen)  waarom doen we het dan niet voor ons huwelijk?

Door inzicht houdt het huis dus stand. Maar een huis is niet per definitie een thuis. Het wordt pas een thuis als het mooi is ingericht. En dat komt door kennis. En waar je inzicht (vaardigheid) moet beoefenen, moet je kennis vergaren. En dat laatste is ook zo belangrijk en wordt zo vaak vergeten. Door kennis kan je de ander beter begrijpen en meer begrip opbrengen voor de ander. Dit zorgt ervoor dat de ander zich thuis voelt of beter gezegd: begrepen en dus veilig voelt bij jou. Kennis zorgt ervoor dat iemand thuis komt bij jou.

Neem je verantwoordelijkheid

Dit stuk schrijf ik niet omdat ik alle antwoorden heb, maar omdat ik jou – de lezer – wil oproepen om te investeren in je relatie. Investeer in je toekomst of beter gezegd, investeer in je vandaag. Want als het huwelijk voor altijd is, dan kan je niet vroeg genoeg beginnen. En gelukkig kan je ook nooit te laat beginnen met altijd. Dus de beste dag om te beginnen is vandaag. En het beste moment is nu.

Ik heb het voorrecht om op 1 november ook iets te mogen delen tijdens de RELATIONS conferentie van re:connect, maar ik kan je nu al zeggen dat mijn kennis zeer beperkt is. Ik kom net kijken. De reden dat ik wat mag delen is puur omdat ik de voorganger ben van re:connect en alle andere jonkies (daar reken ik mezelf nog bij) een hart onder de riem wil steken en gewoon mijn ontdekkingen (en die komen vooral door de vele fouten die ik heb gemaakt) te delen. Maar de twee hoofdsprekers, Philip & Holly Wagner, zijn briljant. Ze zijn al ruim 29 jaar getrouwd, voorgangers van een bloeiende gemeente in Los Angeles. Spreken over de hele wereld. Ze zijn grappig, praktisch en het aller belangrijkste: ze delen principes vanuit de Bijbel. Alles wat ze doen en zeggen wijst naar Jezus, naar het Evangelie. En ik weet zeker dat ze jou zullen toerusten met de nodige kennis en je zullen uitdagen om je meer te beoefenen, zodat inzicht zal toenemen.

Nogmaals, een bruiloft is voor een dag, maar een huwelijk voor altijd. En altijd is de investering meer dan waard!

Registreren RELATIONS conferentie

Ik wil je daarom van harte uitnodigen om je te registreren voor de RELATIONS conferentie. Het is een investering in je leven en ik zou het zo jammer vinden als je deze kans aan je voorbij laat gaan.

Mocht het inschrijvingsgeld te veel zijn dan hoor ik dat graag. Geld mag geen reden zijn dat jij niet kan komen. Dus mail me gewoon (gilbert@reconnect.cc) als dat het geval is.  Om het extra makkelijk te maken kan je direct registreren door onderstaand formulier te gebruiken.

Comments are closed.