Ik heb er niet echt een geheim van gemaakt dat ik vind dat ik de voorganger ben van de leukste kerk die er bestaat. Samen met een groeiende groep mensen mogen pionieren is zo gaaf! En natuurlijk is het soms ook spannend, terugkijkend op het eerste jaar kan ik zeggen dat we fouten hebben gemaakt, maar dat er uit die fouten mooie dingen zijn voortgekomen. We hebben hoogtepunten en zeker ook dieptepunten meegemaakt.

Op dit moment zijn we weer lekker bezig. Althans, zo voelt het. De kerk groeit en deze maand hebben we weer allerlei leuke evenementen gepland. Verder kijkend over het jaar zijn er nog meer leuke evenementen gepland. Van een jam-sessie tot een conferentie, van een nieuw album tot een Kerstnacht-viering. Allemaal mooie dingen, maar door al die evenementen (die echt wel leuk zijn) zou je zomaar kunnen vergeten waar het allemaal echt om draait: mensen.

Mensen.

Onze missie als kerk heeft niets te maken met het organiseren van evenementen, maar alles te maken met mensen. Onze mission statement is niet voor niets: Mensen (re)connecten met God en elkaar. En daarmee zijn we meteen bij de kern van ons bestaansrecht als kerk in Haarlem: wij zijn er om mensen te verbinden met God en elkaar. Het centrum, het absolute middelpunt van alles wat we doen is en blijft God. En door dat middelpunt, door het goede nieuws dat God ons geeft door Jezus Christus kunnen we mensen verbinden met God en daardoor met elkaar.

Natuurlijk is het organiseren van dingen leuk, maar als het organiseren van evenementen, het bezighouden of entertainen van de kerk het doel wordt dan zijn we ernstig afgedwaald van de missie. Dan hebben we niet door waar het allemaal echt om draait.

Middel en doel

Het doel is ongewijzigd, maar de middelen zijn flexibel. En voor ons zijn evenementen een middel om onze missie bekend te maken. En ik schrijf dit nu niet alleen voor jou, de lezer, maar misschien vooral voor mijzelf. Want ik moet eraan herinnerd worden waar het om gaat. We zijn begonnen met een kleine club mensen met een droom, een droom om tientallen, binnenkort honderden en uiteindelijk duizenden mensen te bekend te maken met die God die gek is op mensen. En als we daar evenementen voor moeten gebruiken, dan zullen we dat doen. Maar tijdens al dat georganiseer en gefeest moeten we niet vergeten dat Christus het Centrum is en dat we mensen willen verbinden met Hem en daardoor met elkaar.

Haarlem

Ik hoop met heel mijn hart dat we samen met de andere kerken die Haarlem rijk is heel veel mensen mogen verbinden met God en elkaar. En als dat dan moet via evenementen, kringen, connect-groepen, bridge avonden of welk initiatief jij kan bedenken, dan zullen we dat maar doen. Zolang mensen maar uit hun isolement worden gehaald en in contact worden gebracht met God en mensen. Want het leven kan zo mooi zijn als we dat samen leven.

Haarlem heeft haar beste tijd nog niet gezien. Ik geloof dat er zoveel meer is dan gewoon leven en overleven, maar ik geloof dat God is gekomen om leven te geven. En als Haarlem dat leven heeft geproefd, dan weet ik dat het tij zal keren en dat de kerken vol zullen stromen met mensen die meer willen van dat leven, meer willen van die God en meer willen connecten met anderen.

All-In

Een laatste vraag die ik met je wil delen: Hoeveel moeten we investeren om dit doel te bereiken? Ik heb namelijk gemerkt dat het organiseren van evenementen niet echt rendabel is (financieel gezien) en dat is soms erg lastig, helemaal als je verantwoording aflegt aan de gemeente. Hoeveel is teveel?

Voor mij is het antwoord op die vraag vrij eenvoudig. Als ik wil lijken op God, dan moet ik in alles willen lijken op Hem. Iemand heeft ooit gezegd dat je het meest op God lijkt wanneer je vrijgevig bent, want dan cijfer je jezelf weg, plaats je God op één in je leven en acht je de ander uitnemender dan jezelf. Kortom, als God alles gaf door Zijn Alles (Zijn Zoon) te geven, is dat dan geen uitnodiging aan ons om ALL-IN te gaan?

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is wel iets waar ik aan wil werken.

Blessings,

Gilbert

Comments are closed.