Ken je dat programma “Dating in the dark”? Ik vond het een verschrikkelijk programma, maar aan de andere kant ook weer enorm interessant. Want aan de ene kant is het enorm spannend om in het donker elkaar te ontmoeten, maar aan de andere kant is het ook weer zo bevrijdend. Duisternis is spannend, maar kan je ook het gevoel van privacy geven waardoor je jezelf eerder bloot durft te geven.

Daten in de kerk

Het klinkt misschien super gek, maar soms lijkt daten in de kerk wel op dating in the dark. Want hoe veel praten we nu over daten in de kerk? Toen ik een tiener was, was ik vooral aan het zwemmen, zwemmen in een mooie grote vijver die “experimenteren” heet. Met mijn ouders sprak ik er niet over en in de kerk hield ik mijn mond, want ik wilde niet dat men slecht over mij dacht. Dus wat doen je dan? Dan ga je dus op de tast in het donker aan de slag…

Gelukkig is er een hoop veranderd in de laatste paar jaar. Inmiddels praten steeds meer kerken openlijk over daten, seksualiteit en relaties. Maar volgens mij zijn we er nog niet helemaal. Althans, niet bij ons in de kerk. En ik mag dat zeggen, want ik ben voorganger van de kerk, dus de enige die ik het aanreken ben ik zelf.

Verandering

Hier moet dus verandering in komen. De eerste stap is denk ik de dialoog. We moeten kunnen praten. Zo brengen we het daten weer in het Licht. Mensen die (willen) daten moeten zich veilig genoeg voelen om met anderen in gesprek te gaan. En hierbij is het belangrijk dat wij (leiders, ouderen, getrouwde mensen) niet moeten vergeten hoe het was toen wij nog (wilden) daten. De vele vragen die wij toen hadden en de fouten die wij maakten. Of laat ik het puur over mezelf hebben, laat ik niet doen alsof ik het allemaal zo goed deed.

De fouten die ik heb gemaakt zijn legio. Ik had een waar talent voor fouten maken. Ik heb wat mensen pijn gedaan en daar heb ik enorm veel spijt van gehad. Het is dan ook puur genade dat het met Sharon goed ging. Mijn mentor had me goed toegesproken en mij tips gegeven hoe ik deze periode van daten goed kon doorlopen. En met goed bedoel ik, op een manier die niet schadelijk was voor Sharon of mij, mochten we uit elkaar gaan. Een manier die ervoor zorgde dat er ook een solide basis werd gelegd voor communicatie en dus ook ons toekomstig huwelijk. Een fundament waar wij nu nog steeds de vruchten van plukken.

Wat die tips (principes) waren? Die zou ik nu best willen vertellen, maar ik bewaar ze voor mijn seminar op 1 november 🙂 Leuk he?

Registreren RELATIONS conferentie

Ik wil je daarom van harte uitnodigen om je te registreren voor de RELATIONS conferentie. Het is een investering in je leven en ik zou het zo jammer vinden als je deze kans aan je voorbij laat gaan.

Mocht het inschrijvingsgeld te veel zijn dan hoor ik dat graag. Geld mag geen reden zijn dat jij niet kan komen. Dus mail me gewoon (gilbert@reconnect.cc) als dat het geval is. Om het extra makkelijk te maken kan je direct registreren door onderstaand formulier te gebruiken.

Comments are closed.