De laatste weken kwam ik meerdere stukken in blogs en op Facebook tegen over het geven van geld in de kerk (collecte). En het lijkt erop dat het best wat mensen bezig houdt. Voordat ik verder ga wil ik in alle eerlijkheid zeggen dat ik geloof in geven. Ik geloof dat het goed is om te geven, ik geloof in geven en in vrijgevigheid, maar dan wel vanuit de overvloed die je hebt ontvangen. Dit kan zich uiten in financiën, aandacht, liefde, tijd, energie… vul zelf maar in. Waarom vanuit de overvloed? Je kan namelijk niet vanuit een te kort geven, want dan eindig je zelf met niets en zou je kunnen gaan geven om de verkeerde motieven… geven om te ontvangen en dan sla je een pad in waar je – volgens mij – beter niet in kan gaan.

Bij overvloed dacht ik altijd aan enorme rijkdom, maar dat hoeft natuurlijk niet het geval te zijn. Iemand met een eenvoudige levensstijl leeft al snel in overvloed. Overvloed is enorm subjectief en afhankelijk van de persoon. Zo zijn er rijke mensen die altijd meer willen en nooit die overvloed zullen ervaren en anderen die voor het oog van de mens misschien weinig hebben, maar leven in overvloed omdat ze meer dan genoeg hebben. Overvloed heeft volgens mij dan ook meer te maken met je mindset, dan met je bezit.

Geven vanuit je overvloed gaat volgens mij dan ook bijna vanzelf. Denk aan een glas dat vol is, wanneer het overvloeit wordt de tafel waar het glas op staat ook nat. Overvloed heeft altijd direct effect op je omgeving. Mensen die gierig zijn, zullen ook nooit overvloed kennen omdat ze alles zelf willen houden. Het enige wat dan kan gebeuren is dat je te vol loopt en dan… BOEM…. Maar mensen die vrijgevig zijn, zullen eerder overvloed ervaren omdat ze niets liever willen dan delen. Delen met anderen, delen met hun omgeving, delen omdat dat hun natuur is. En omdat ze willen geven, geloof ik dat de toestroom er ook zal zijn. Maar bij dit soort dingen is het motief achter het geven vaak belangrijker dan het geven zelf.

De reden waarom ik dit schrijf is omdat ik allerlei artikelen voorbij zag komen over kerken die – volgens critici – uit zijn op geld van hun leden. Ik voel me niet geroepen om daar iets over te schrijven of om op te reageren. Wel wil ik er voor mezelf lering uit trekken en te doen wat we kunnen om ervoor te zorgen dat we bij re:connect niet in een situatie komen dat mensen dat over ons kunnen zeggen.

Giftbox

Bij re:connect hebben we gekozen om geen collecte moment te hebben. Dit helpt ons om niet te focussen op de collecte en het een persoonlijk iets te laten. We hebben een Giftbox. Deze staat bij de ingang van de zaal en daar kan en mag je wat indoen. Op deze manier kan en mag iedereen lekker anoniem zijn of haar gift brengen. Want bij geven gaat het er niet om dat je wordt gezien en door wie je wordt gezien, het gaat er alleen maar om dat jij vanuit jouw hart wilt geven aan God door het te geven aan een ander (in dit geval de kerk).

In het begin vond ik het eerlijk gezegd wel spannend om geen collecte te houden. Anderen zeiden tegen me dat mensen gierig zijn en dat we niet uit de kosten zouden komen. Maar stiekem geloofde ik wel in de vrijgevigheid van onze (toekomstige) bezoekers. En vanaf het begin hadden we altijd meer dan genoeg om aan onze verplichtingen te voldoen.

Het is gaaf om te zien dat je samen bouwt aan een huis. We zien echt verschillende giften binnenkomen, van muntgeld tot best grote bedragen. Het mooie hiervan is, is dat iedere gift net zo belangrijk is. Het gaat namelijk niet om de gave, maar om de gever. Zij geven omdat ze willen geven en aangezien er geen collecte is, moet je eigenlijk extra moeite doen om eraan te denken en je gift te brengen. Des te mooier vind ik het om te zien dat mensen dat dan ook doen en we zijn enorm dankbaar daarvoor.

Dit is overigens geen aanklacht tegen het houden van een collecte in een kerk. Bij de grotere evenementen van re:connect houden we ook gewoon collecte, omdat we hebben gezien dat er een onpraktisch lange rij ontstaat voor de Giftbox. Dus totdat we meerdere Giftboxen hebben, zullen we bij grote evenementen gewoon een collecte moment hebben. Maar de boodschap die ik hoop over te brengen is wel dat we iets meer gaan vertrouwen op de voorziening van God en de vrijgevigheid van Zijn mensen. Dan hoef je mensen niet meer “uit te dagen” om te geven, maar dan zal je zien dat er altijd genoeg zal zijn om te doen wat jij mag doen voor God. Je zal zien dat mensen gaan geven vanuit hun overvloed, omdat hun mindset verandert. O ja… een laatste punt: het is natuurlijk wel belangrijk dat de leiding (en bij re:connect zijn Sharon en ik dat samen met een te gek team) het voorbeeld geeft door zelf vrijgevig te zijn.

En als ik het heb over geven dan heb ik het zeker niet alleen over financiën. Alhoewel dat wel vaak als eerste wordt gezien en waar mensen het vaakst over spreken, maar net zo belangrijk zijn ook de helpende handen en mensen die mee willen bouwen. En wanneer we dan geven vanuit onze overvloed, dan zal je zien dat we allemaal passen in dat mooie plan dat God heeft voor onze stad, regio, provincie en land. Want uiteindelijk is het God die Zijn Kerk bouwt en is het aan ons om te stappen in dat plan dat Hij heeft en te vertrouwen op Hem.

Achtergrond informatie

re:connect is een kerk die op 3 februari 2013 is gestart. Iedere zondag komen ze samen in de Philharmonie van Haarlem. Kijk voor meer informatie op www.reconnect.cc.

Comments are closed.