1 Ik sla mijn ogen op naar de bergen, van waar komt mijn hulp? 2 Mijn hulp komt van de HEER die hemel en aarde gemaakt heeft. (Psalm 121:1-2 NBV)

Bergen waren in de tijd van David een bron van zekerheid. Wanneer je op een bergtop stond had je meer overzicht en daarnaast kon je verder kijken. Je zag de vijand van ver aankomen. Bergen zorgden er ook voor dat je pijlen verder reikten en ook harder aankwamen. Bergen waren een natuurlijk verdedigingssysteem. Bergen zorgden voor zekerheid. David keek dus naar dat wat hem zekerheid gaf en stelde de vraag alsnog: Van waar komt mijn hulp?

Kunnen wij net als David dezelfde vraag aan onszelf stellen wanneer we kijken naar de dingen die ons zekerheid geven? Vertrouwen wij echt op God? Of vertrouwen we stiekem op onze opleiding, baan, status of spaargeld? Van waar komt onze hulp? En natuurlijk weet ik ook wel wat het juiste (lees: Christelijk gewenste) antwoord is. Maar of dat nu echt zo is weet ik eerlijk gezegd niet.

Blind vertrouwen

In 2013 gingen Sharon en ik voor het eerst met de auto naar Londen. Wij waren op weg naar Hillsong Conference. We hadden onze auto net een paar weken in ons bezit en nog niet eerder een verre roadtrip gedaan met deze auto. Ook kenden we het navigatiesysteem van onze auto nog niet zo goed. Maar voor de reis even gekeken of het adres (waar we naartoe gingen) erin stond en toen gewoon ingetikt. We hadden blind vertrouwen in het systeem. En alhoewel we soms op plekken kwamen waarvan we dachten “klopt dit wel?”, reden we gewoon door omdat we de instructies wilden volgen. Want de bestemming was bekend en de computer kon de route dan zeker bepalen.

En misschien voel je de vraag al aankomen, maar ik vraag me wel eens af of ik hetzelfde vertrouwen heb in God als in het navigatiesysteem van onze auto… Slechte tekst voor een Christen, laat staan voor een voorganger, maar ik moet bekennen dat ik soms ernstig faal op dit punt. Het probleem met God is dat ik Hem niet snap. En eerlijk gezegd snap ik de route soms helemaal niet. Dan kom ik op plekken die echt verkeerd lijken en dan verwacht God dat ik Hem gewoon vertrouw?

Waarom vertrouwen op de schepping als je kan vertrouwen op de Schepper

Natuurlijk weet ik ook hier het juiste antwoord, maar toch vind ik het van tijd tot tijd erg lastig. Het is zo makkelijk en verleidelijk om terug te vallen op de dingen die wel tastbaar zijn, die ik wel kan snappen, de dingen die ik zie of misschien zelfs zelf heb gemaakt. Maar waarom zou je vertrouwen op de schepping als je kan vertrouwen op de Schepper?

Voorwaar, tevergeefs verwacht men het van de heuvels, en de menigte van de bergen. Voorwaar, in de HEERE, onze God, is het heil van Israël. (Jer. 3:23 HSV)

Het probleem met vertrouwen op God is dat het vaak voelt als loslaten zonder dat het nieuwe daadwerkelijk in zicht is. Het voelt als iets opgeven zonder dat je er direct iets mee wint. Maar wat nu als we vertrouwen op God niet langer alleen zien als “loslaten”, maar dat we het meer en meer gaan zien als “de volgende stap”. En iedereen die iemand heeft zien lopen weet dat je geen volgende stap kan zetten wanneer je niet bereid bent om je huidige positie te verlaten.

Het begint met een eerste stap

Er is zo’n super inspirerende quote dat de grootste reis begint met de eerste stap. En het mooie is dat je niet direct op je bestemming hoeft te zijn, maar dat je gewoon iedere keer weer een volgende stap mag maken. Zo werkt het ook met vertrouwen op God. Het is vrijwel onmogelijk om direct alles los te laten en 100% te vertrouwen, maar je kan wel een eerste stap zetten. En de eerste stap volgt gewoon de volgende stap.

En als het dan een poos stil is en God voor jou gevoel niets van Zich laat horen, dan mag je gewoon doorgaan met wat je doet totdat je de volgende instructie hebt ontvangen.

One final thought…

Ga God nu niet vertrouwen voor dwaze dingen als rijkdom e.d. God is niet iemand die je voor je karretje moet spannen. Laatst las ik een super gave quote: “God wil niet dat je gelukkig bent”. En ik hoor je al denken: “Gilbert, wat zeg je nu?” Maar please do hear me out, de quote heeft gelukkig een uitleg: God wil dat we gehoorzaam zijn. En wanneer we Hem gehoorzamen zullen we echt gelukkig zijn. Met andere woorden, het doel is God en niet geluk. Wanneer je God vind zal je echt geluk vinden en niet het geluk dat de pop-cultuur bestempeld als geluk. Dus vertrouw God niet voor jezelf, maar vertrouw Hem in de stappen die je in gehoorzaamheid aan Zijn Woord, de Bijbel, zal zetten.

Comments are closed.