Je ziet alleen je schaduw wanneer je van het licht weg loopt…

Moest vandaag hieraan denken. Niet dat het nu zo donker in mijn leven is. Integendeel, ik heb een lieve vrouw en een super leuke dochter. We genieten van elkaar en van het leven. We hebben lieve mensen om ons heen en we kunnen ook nog eens onze rekeningen betalen. Je zou bijna denken dat we een perfect leven hebben he? Dat valt eigenlijk wel mee. We hebben zeker onze ups en downs, maar we leren wel om steeds meer tevreden te zijn.

Tevreden

Misschien is dat wel het sleutelwoord hierin. Want wanneer je focust op wat je niet hebt dan zal je altijd wel iets kunnen opnoemen. Ik in ieder geval wel. Maar er zijn ook zoveel dingen die ik wel heb. Laten we eerlijk zijn, als je de opsomming leest aan het begin van dit stuk dan zou je toch zomaar kunnen denken dat ik het best goed voor elkaar heb? Maar weet je, wij hebben nog echt wel dromen. Om er maar een te noemen: we zouden dolgraag een huis willen kopen, maar dat kunnen we nu gewoon niet betalen en dus wonen we in een appartement. En natuurlijk weet ik dat we dankbaar moeten zijn dat we überhaupt een woning hebben, don’t get me wrong here, maar ik wil alleen maar aangeven dat er altijd grotere dromen zijn. Als je niet leert om genoegen te nemen met wat je hebt, zou je zomaar kunnen veranderen in iemand die nooit genoeg zal kennen.

Ps. Jeffrey vroeg me ooit: “Gil, wil je een leven vol overvloed?” Natuurlijk zei ik ja op die vraag. Zijn antwoord zag ik alleen niet aankomen. Hij zei namelijk: “Leer tevreden te zijn met minder”.

De sleutel tot overvloed is genoegen nemen met minder

Wanneer we genoeg hebben, zal alles wat daarboven komt “overvloed” zijn. En als we dus leren om met minder genoegen te nemen, zullen we eerder overvloed kennen. En wanneer we dat hebben, zal het ook niet meer zo moeilijk zijn om het uit te delen aan anderen en vrijgevig te zijn.

Hij is genoeg

We zingen in de kerk een lied dat zegt “U bent genoeg voor mij” (Christ is enough voor me – Hillsong Worship) en dat klinkt heel mooi, maar wat we eigenlijk bedoelen wanneer we dat zingen is: U bent mijn doel. Ik wil mijn blik op U gericht houden, ik wil in Uw richting lopen. En het grappige is… wanneer je loopt in de richting van het Licht, dan zie je niet jouw eigen schaduw. Anders gezegd: je staat zelf niet langer in de weg.

En dan is het cirkeltje weer rond. Wanneer je van het Licht wegloopt zie je al snel je eigen schaduw. Dan zou je zomaar kunnen ontdekken wat jouw schaduw is, wat je mist. Maar wanneer je richting het Licht loopt, dan zal je ontdekken dat dat je misschien veel meer hebt dan je in eerste instantie denkt. Leven met Jezus is een leven in overvloed, niet omdat je dan een dikke bankrekening hebt, maar omdat Hij genoeg is en dat daarmee al het andere overvloed is.

 


Ik besef heel goed dat sommigen echt maandelijks te kort hebben en het financieel erg zwaar hebben. Het is echt niet mijn bedoeling geweest om dit weg te wimpelen met dit verhaal. Geloof me, ik heb ook een periode gekend van maandelijkse tekorten en daardoor groeiende schulden. De oplossing voor mij was: hard werken (alles aannemen wat op mijn pad kwam en wat de werkgever wilde betalen) en minder uitgeven. Als jij in zo’n situatie zit dan wil ik je echt aanmoedigen om hulp te zoeken, iemand die je kan helpen / coachen en dan geloof ik dat ook jij uit deze situatie kan komen. 

Comments are closed.