If you were born without wings, do nothing to prevent them from growing – Coco Chanel

2014 is bijna voorbij. Er is een hoop gebeurd in 2014. Mooie dingen, maar er was ook veel verdriet. Ik moet bijvoorbeeld denken aan de chaos, de strijd in Oekraïne, of MH370 die van de radar verdwijnt en nooit meer is teruggevonden, Boko Haram die 300 meisjes ontvoert, IS die steeds meer van zich laat horen, MH17 die uit de lucht wordt geschoten waarbij 298 mensen om het leven komen, de strijd tussen Israël en Hamas die in de zomer flink losbrak, de gevluchte yezidi’s die geen kant meer op konden in de bergen, de onrust in Ferguson nadat Michael Brown wordt doorgeschoten, het ongeluk met de Monstertruck in Haaksbergen, de Ebola epidemie (meer dan 7.500 mensen die zijn gestorven aan deze ziekte) en deze week nog de ramp met Air Asia (ook een Maleisische vliegtuigmaatschappij). Als je het zo opsomt dan is het best wel veel. En dan heb ik het alleen maar over pijn dat wereldwijd gedeeld is, maar what about de persoonlijke teleurstellingen, het stille verdriet van zoveel mensen. Als voorganger hoor je best veel persoonlijke verhalen en dan word je best vaak geconfronteerd met verdriet en ik wilde niet dit stuk beginnen zonder eerst stil te staan bij het verdriet, de desillusie, het ongeloof, de twijfel en de pijn die veel mensen als groep of individueel hebben ervaren in 2014. Maar ik zou Gilbert niet zijn als ik jullie niet wil uitnodigen om met mij te dromen, te geloven en uit te zien naar nieuwe dingen in het nieuwe jaar.

Deze is voor alle dromers, alle pioniers

Ik heb heel bewust gekozen voor de foto van het kind dat droomt om te vliegen. Want dat gevoel van vrijheid, van dromen zonder rekening te houden met de realiteit, dat gevoel gun ik een ieder. En ik besef heel goed dat je niet altijd in staat bent om te dromen. Maar ik hoop van harte dat je jezelf niet weerhoudt om voorzichtig weer stapjes te zetten in de richting van jouw droom. Wie wil jij zijn als alles kon, als alles mocht. Wat zou jij willen doen met je leven? En als je dat nu niet doet, dan meteen de vraag wat jou heeft tegengehouden. Begrijp me niet verkeerd, ik zou het liefst fulltime bezig willen zijn met de mensen van de kerk en muziek, maar ik heb ook gewoon een kantoorbaan om de rekeningen te betalen en soms is dat best lastig te combineren. Maar ik blijf dromen. Of zoals iemand dat ooit zo mooi tegen mij zei: “Leef met je hoofd in de wolken en je voeten op de grond”. Hierdoor moet je soms wel stretchen en soms vergt het erg veel van je. Maar om te leven zonder droom, is als een leven zonder bestemming.

Leef met je hoofd in de wolken en je voeten op de grond

Dromen geven visie, geven bestemming, geven richting. En er is niets mooiers dan jouw droom aan God te geven en dan samen met Hem te gaan voor die droom. Toen Sharon en ik de knoop doorhakten om re:connect te starten hadden we ook een droom. Nu, bijna twee jaar later, zien we delen van die droom in vervulling gaan. Maar we zijn er nog lang niet. In de afgelopen twee jaar heb ik veel mogen praten met mede dromers en pioniers en ik heb daar zoveel van geleerd. De belangrijkste les die ik heb geleerd is: Luister naar anderen, maar bescherm je droom. Want niet iedereen zal je droom snappen en soms zullen mensen je voor gek verklaren, maar als jij gelooft wat zij geloven, dan zal je hun droom leven en niet jouw droom. Ik zeg het nog een keer: Als jij gelooft wat zij geloven, dan zal jij hun droom leven en niet die van jou.

God geeft aan iedereen een droom en een mate van geloof voor die droom. Dus de kans is erg groot dat anderen jou niet volgen en dat is helemaal okee, want God heeft jou die droom gegeven. Dit is overigens geen uitnodiging om als kip zonder kop van alles te roepen en te gaan doen. Het is best verstandig om mensen om je heen te verzamelen die van je houden, voor je bidden en het beste met je voor hebben en die ook kritisch durven te zijn. Mensen die naast je staan en ook zeker mensen die verder zijn. Want een dromer zonder sturing kan best wel jammerlijk eindigen. Dus accountabillity is key, maar wees je ervan bewust dat accountabillity niet hetzelfde is als doen wat anderen zeggen. Het is belangrijker dat mensen om je heen je eerlijke vragen stellen die de motieven achter je droom blootleggen, want het hart van de droom zal altijd moeten wijzen naar God en niet naar jou.

Christus centraal

Ik schreef al eens eerder dat je als kerk niet kan zeggen dat Christus centraal staat als je niet omziet naar anderen. Datzelfde kan ik eigenlijk ook schrijven over een droom. Je kan niet zeggen dat een droom van God komt als je met het behalen van die droom God niet kan dienen door om te zien naar anderen. Die stelling is voor mij een goede richtlijn geworden om mijn dromen te testen. En eerlijk gezegd is het niet altijd makkelijk, want het hart – en dus ook mijn hart – wil me wel eens voor de gek houden door te zeggen dat ik het doe voor God, maar stiekem wel erg leuk vindt voor mezelf. Maar gelukkig heb ik mensen om me heen die nooit bang zijn om de lastige vragen te stellen.

Met re:connect willen we dit jaar verder groeien. Niet alleen in aantal, maar ook in werken. We willen meer doen voor anderen en zodoende nog meer zichtbaar worden in de stad. We willen nog meer wijzen naar God door om te zien naar hen die nood hebben. We willen ons licht feller laten schijnen door klaar te staan voor de ander en we geloven dat God hierdoor geëerd zal worden.

Zo moeten ook jullie een licht zijn en schijnen voor alle mensen. Dan zien ze de goede dingen die jullie doen. En dan zullen ze jullie hemelse Vader eren.’ (Mat. 5:16 BGT)

En ik hoop dat dit stuk proza jou helpt met het vinden van en focussen op jouw droom. Kijk naar je talenten, wat heeft God jou gegeven, en bedenk hoe je daar anderen mee verder kan helpen. Als je dat doet, dan zou dat zomaar de eerste stap kunnen zijn naar jouw droom. Ben je een blogger? Blog! Ben je een denker? Denk! Ben je iemand die van koken houdt? Kook dan voor anderen! Ben je een succesvolle ondernemer? Onderneem meer om anderen tot zegen te kunnen zijn! Ben je thuis met de kids? Wees de beste ouder die je kan zijn om zo te investeren in de toekomst! En zo kan ik wel verder gaan met dingen noemen, maar ik geloof echt dat iedereen iets kan doen. Wat dat ene ding ook mag zijn, doe dat tot eer van God door anderen daarmee te dienen en je zal zien dat je net als dat kleine kind op de foto zal vliegen. En wat als jouw huidige situatie niet ideaal is? Denk dan aan Coco Chanel. Zij groeide ook op in niet de meest ideale situatie, maar ze geloofde in haar quote… soms is de situatie niet best, laat dat je niet weerhouden om te dromen alsof het wel kan. Geloof niet in jouw situatie, maar in Gods voorziening.

Mede namens mijn vrouw (en ik denk ook wel onze dochter, alhoewel ze pas anderhalf is) wil ik jou een heel mooi 2015 wensen. Ik hoop dat je – ongeacht jouw huidige situatie – geprikkeld bent om te dromen. 2015 staat voor de deur en ik hoop dat jij met passie door die deur wil gaan en ook in 2015 (weer) zal durven dromen.

2015, here we come!

 

 

Comments are closed.