Afgelopen week las ik wat oude notities door en ik moest toen best lachen toen ik mijn notities las over Hannah Montana. Ik schreef ze terwijl ik de fim een paar jaar geleden keek in het vliegtuig. Dat moet er toch wel apart hebben uitgezien, een volwassen kerel met laptop op schoot terwijl hij naar Hannah Montana kijkt.

Maar eerlijk gezegd kon ik het niet laten, want er was een stuk in de film dat ging over de rups in de boom. De rups die misschien dromen heeft. Maar dat de rups nooit de boom zal kunnen verlaten, totdat de rups een vlinder wordt.

Misschien denk je nu: “Wat wil  die jongen toch zeggen?” Maar hoe vaak hebben wij een droom en zijn wij als die rups. We willen dingen doen, dingen zien, dingen bereiken, maar zolang we de rups blijven zullen we die dingen nooit meemaken. We bidden ervoor, vragen God om een wonder, maar wanneer God ons dan in een proces brengt dan raken we in paniek. Ik weet niet van jou, maar de gedachte dat je in een cocon vast komt te zitten is best benauwend. Je kan geen kant op en je bent op dat moment weerloos, een zittend doelwit. Maar dit is deel van het proces, want wanneer dit proces klaar is verschijnt de vlinder.

De volgende keer dat God jou in een proces brengt kan je twee dingen doen: 1. Je vecht er tegen en wilt niet stil zitten en het over geven aan God of 2. Je vertrouwt hem, hoe benauwend het ook kan zijn, en gelooft dat dit nodig is om dichter bij je droom te komen.  Het klinkt allemaal zo mooi en de praktijk is waarschijnlijk vaak minder fraai en niet zo “Disney-achtig”.

Zoals de klei in de handen van de pottenbakker, zo bent u in mijn hand.  – Jer. 18:6b HTB

Dit zegt God tegen Israël om duidelijk te maken dat Hij hun kan vormen zoals een pottenbakker de klei vormt. En ook dit klinkt mooi, maar je zou eens moeten kijken naar een pottenbakker. De klei zit op een draaischijf en de pottenbakker kneedt, snijdt, vormt en als de klei niet doet wat hij wil, dan begint hij opnieuw. En dit alles terwijl de plaat draait. Dus dit is alles behalve comfortabel! Vind je het gek dat je je soms gedesorienteerd voelt in het leven? Maar dit is niet alles, wanneer de klei de juiste vorm heeft gaat het geheel de oven in. Kortom, er gebeurt van alles zodat de klei verandert in een pot, een aarde vat waar kostbare schatten in geplaatst kunnen worden.

Het proces is dus alles behalve leuk, maar de bestemming is de door God-gegeven droom. De droom die uiteindelijk ook weer wijst naar Hem en anderen uitnodigt in het proces. Het proces dat soms pijnlijk en lastig is, maar met een bestemming die de reis doet vervagen. Ik hoop dat je hieraan denkt wanneer je weer het gevoel hebt dat je in een cocon zit of dat je duizelig bent van de draaischijf. Vertrouw en geloof dat de Pottenbakker een plan heeft!

1 Comment

  1. Regina Flu

    De vergelijking met een rups vind ik liever dan mijn vergelijking ‘als een rat in de val’ gevoel. Het moment dat je volledige overgave doet aan de Heer, komt er beweging.
    Thanks