In de afgelopen weken heb ik meerdere mensen gesproken die mij een opportunity wilden geven om via hun platform meer mensen te bereiken met mijn muziek. Alhoewel ik weet dat iedereen het goed bedoelt en dat er hele goede intenties achter zitten word ik er een beetje moe van.

Alsof het mijn doel zou zijn om een grotere following te hebben op Insta of meer mensen te willen bereiken op Facebook. Serieus, als ik jou het idee geef dat ik het daarvoor doe, dan wil ik je hierbij mijn excuses aanbieden dat ik jou dat idee gaf. Het zal mij namelijk aan mijn r@$! roesten of ik nu voor 10 of 1.000 mensen mag zingen. Ik heb in de afgelopen jaren mogen leren dat ik in feite maar voor één Persoon zing. De ene keer mag ik dat doen met een koor van 10 en de andere keer met een koor van 1.000 mensen. Dit is overigens iets wat voor mij persoonlijk geldt en vooral te maken heeft met de muziek die ik maak.

Maar deze gesprekken over “groter bereik” en “groter platform” hebben er wel voor gezorgd dat ik ben gaan nadenken over groei en succes. Het lijkt soms alsof we ook in de Christelijke wereld daar waarde uit halen, alsof we onze erkenning, acceptatie en validatie halen uit “succes”. Dit heeft er ook voor gezorgd dat ik nu al een paar dagen rondloop met het idee om iets te schrijven rondom het thema “succes”. Want wat is succes?

Redefining success

Ik denk dat de tijd rijp is dat wij succes opnieuw definiëren. Succes heeft volgens mij weinig tot niets te maken met de auto die je rijdt, de kleding die je draagt of het aantal volgers dat je hebt op Insta. Het heeft niets te maken met de horloges of schoenen die je draagt, niets te maken met je status of je invloed. Het heeft zelfs niets te maken met hoeveel geld je op je bankrekening hebt of meer van dat soort uiterlijke zaken… Waar overigens weinig mee mis is, mits je het niet als doel voor je leven hebt. Maar dat is een hele andere overdenking.

Maar volgens mij heeft succes alles te maken met jouw talenten ontwikkelen en gebruiken om te doen waar jij energie van krijgt, waar jouw door God-gegeven passie ligt en misschien nog wel het belangrijkste argument: waar jij anderen mee kan dienen. Dat is voor mij in de definitie van succes. Hierdoor kan iedereen ook succesvol zijn. Wie of wat je bent, wanneer jij bereid bent om te leren, te ontwikkelen en te dienen, dan kan je succesvol zijn.

Misschien ben je dan niet succesvol in de ogen van de wereld, maar daar ging het in eerste instantie toch ook niet om… Als volgeling van Jezus wil ik aan het eind van de rit maar één ding horen: Goed gedaan, goede en trouwe dienaar (Mat. 25:23). Succes zit niet in het doen van “grote” dingen, maar vooral in het trouw zijn in de dingen die jou zijn toevertrouwd, hoe groot of klein ze in jouw ogen ook mogen zijn.

Wat doe je ermee?

Hoe groter je bereik, des te meer je is toevertrouwd en wat doe je daar dan mee? Gebruik je het voor je eigen comfort? Of zet je het in om meer mensen te dienstbaar te zijn? Wat doe je met het platform dat jou is toevertrouwd? En welke volgorde hou je aan voor jezelf, als je heel eerlijk bent? Wil je een groot platform, zodat je meer mensen kan dienen? Of wil je gewoon trouw blijven dienen, ongeacht de grootte van het platform? Dus ook wanneer er steeds meer verantwoordelijkheid aan je wordt gegeven? Dus dien je trouw om te groeien of groei je door trouw te dienen?

Laten we als kerk niet vallen voor de roem-val, want het moment dat we gaan voor de roem, voor de praise van mensen, voor de erkenning van de massa, want dan sorteren wij onbewust voor op een val. Ik zeg dit niet omdat ik zo immuun ben voor dit of het allemaal zo goed weet, maar omdat ik het zelf echt al heb meegemaakt. Been there, done that!

Ik wil je daarom van harte aanmoedigen om voor jezelf na te gaat welke definitie jij hanteert voor succes en wat dat betekent voor jou. Wie weet heb je iets aan de definitie die ik hierboven heb gegeven. Al is het er maar één die ik hiermee aan het denken heb gezet, dan is mijn doel bereikt! Let’s redefine success, zodat we meer en meer dienstbaar zullen zijn naar elkaar en naar anderen toe waardoor Hij de eer zal ontvangen!

Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede daden zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de hemel. (Matteüs 5 vers 16 NBV)

Comments are closed.